Více než polovina autobazarů loni porušila zákon. Lhaly o technickém stavu i počtu ujetých kilometrů

Více než polovina kontrolovaných autobazarů loni při prodeji ojetých aut porušila zákon, zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI). Nejčastěji šlo o použití nekalé obchodní praktiky. Inspektoři uložili 73 pokut celkem za zhruba dva miliony korun, uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Inspekce loni provedla 83 kontrol autobazarů, porušení právních předpisů zjistila v 50 případech. Je to zhruba stejný podíl jako o rok dříve. Nekalou obchodní praktiku zaznamenali inspektoři při 27 kontrolách a čtrnáctkrát například prodávající řádně neinformoval o vlastnostech prodávaných výrobků.

Nejvyšší pokuta byla 300 tisíc korun. Inspekce ji uložila společnosti Auto Diskont za nepravdivé údaje o technickém stavu BMW za 215 tisíc korun. Na webu a při prohlídce v prodejně firma uvedla, že je auto nehavarované ve velmi zachovalém stavu. Podle ČOI ale byl vůz ve velmi špatném až nevyhovujícím technickém stavu, nadměrně opotřebovaný a havarovaný, stav tachometru navíc neodpovídal počtu ujetých kilometrů.

Pokutu 90 tisíc korun dostal majitel autobazaru v Pražské ulici v Náchodě. „Prodávající na dotaz inspektorů v postavení spotřebitele uvedl, že vůz Škoda Octavia je dovezen z Francie a stav tachometru je 150 553 kilometrů. Ze znaleckého posudku však vyplynulo, že skutečný stav najetých kilometrů byl 249 687,“ uvedl mluvčí.