Svázat Ďáblovu bibli je zdoláním knihařského Everestu, říká mistr řemesla Jiří Fogl

Knihař Jiří Fogl v pořadu Byznys ČT24 (zdroj: ČT24)

Kopii Ďáblovy bible sešívali před lety v dílně Jiřího Fogla nonstop šest dní. Vazbu takového díla považuje mistr knihařského řemesla za zdolání profesního Everestu.

Originál Ďáblovy bible, pro své rozměry nazývané Kodex gigas, leží v Královské knihovně ve Stockholmu. Její stejně velká replika měří skoro metr a váží k osmdesáti kilogramům. „Švédové nám nedovolili knížku okopírovat celou, je kopírovaný každý šestý list,“ přibližuje Jiří Fogl mimořádnou zakázku.

Detail z práce Jiřího Fogla
Zdroj: ČT24

Knihařství se věnuje od revoluce. Za tu dobu se mu do ruky dostala celá řada vzácných kousků, knihy ze 13. století nebyly nic výjimečného. Do roku 1989 se živil jako konstruktér ve fabrice, stál za rýsovacím prknem. Po revoluci ale „prásknul do bot“ a začal se věnovat knihám.

V 90. letech pracovalo v jeho dílně sedm lidí, dnes si vystačí s dcerou a brigádníky. Jen vázání knih by je neuživilo, začali proto rámovat obrazy. Mezi jejich zákazníky patří i velké pražské galerie. 

V dílně, kde právě svazují Bibli z roku 1851, nejsou vzácností jen knihy. Většina strojů nebo razidel pochází z počátku 20. století a dnes už je prakticky nelze sehnat.

V dílně Jiřího Fogla nejsou jen vzácné knihy, ale i vzácné stroje
Zdroj: ČT24

V současné době již jeden z nejlepších knihařů v Česku předává profesní štafetu své dceři. Vzpomíná, jak se kdysi těšil, že si v důchodu postaví model lodě Santa Maria. Dnes je vše jinak, u knih zůstává. „Každá knížka je stejné hraní jako s modýlkem,“ uzavírá.