Plastové tašky na ústupu. Zdarma už se nikde nevydávají

Události: Klesá spotřeba plastových tašek v obchodech (zdroj: ČT24)

Spotřeba plastových tašek v obchodech se snížila až o polovinu. Tak odhaduje ministerstvo životního prostředí dopad zákazu bezplatného výdeje těchto tašek, který platí od počátku letošního roku. Některé řetězce je navíc úplně zrušily.

Každý obyvatel Česka těchto tašek použije v průměru 300 ročně. Cílem je, aby si během šesti let vystačit se čtyřiceti. Například Marie Nová chodí do obchodu zhruba třikrát týdně. A několik let vždy s vlastní taškou. „Je to hlavně z důvodu ekologie. Ty tašky nejsou drahé, ale je zbytečné neustále používat nové a nové“.

I proto se za plastové tašky dnes v obchodech platí. Třeba v řetězci Tesco už řadu let. Jejich spotřeba se jen tady snížila zhruba o dvě třetiny. I přesto po nich zákazníci často sáhnou. 

Řetězec Lidl naproti tomu přestal igelitky úplně prodávat. „Důvodem byla jejich stále rostoucí spotřeba, protože jen za rok 2016 jsme těchto jednorázových igelitových tašek prodali více než 27 milionů kusů,“ uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá. 

Zákazníkům, které redaktoři ČT oslovili, zpoplatnění nevadí. I proto, že si zboží většinou odnášeli ve vlastních obalech. „Nosíme si svoje, protože samozřejmě nesouhlasím s tím, aby se tolik tašek používalo, protože ty plasty všude lítají, “ zněla například jedna odpověď. 

Pro uložení nákupu se v Česku nejčastěji používají tašky igelitová, papírová nebo vlastní, třeba látková.

Ne všichni obchodníci ale zákon dodržují. Česká obchodní inspekce už letos provedla bezmála dva tisíce kontrol. „Zatím bylo pravomocně uloženo 79 pokut v celkové výši 299 tisíc korun,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. 

Celosvětový problém je ale nejen s používáním igelitových tašek, ale plastů obecně. Každou vteřinu lidé na celém světě spotřebují 160 tisíc sáčků, za rok přes pět bilionů. Jen zhruba jedno procento se recykluje.

Plasty, které vyhodí Češi, skončí buď na skládkách komunálního odpadu, anebo v lepším případě v třídírnách odpadů a na recyklačních linkách.