Japonská ekonomika klesla nejvíce za čtyři roky, sráží ji opatrnost firem při investování

Japonská ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla podle revidovaných údajů v celoročním přepočtu o 2,5 procenta, což byl nejvyšší propad za více než čtyři roky. Pokles byl mnohem vyšší než uváděl předběžný údaj z minulého měsíce.

Na poklesu se podílel hlavně propad výdajů firem, který ohrožuje výhled investic na příští rok v době, kdy se ekonomika závislá na vývozu potýká se zpomalením globálního růstu a obchodními spory, uvedla agentura Reuters.

Pokles ekonomiky v období červenec až září byl nejhorší od druhého čtvrtletí 2014, kdy se ekonomika propadla o 2,8 procenta. Předběžný údaj zveřejněný v polovině minulého měsíce počítal se snížením hrubého domácího produktu (HDP) o 1,2 procenta. Analytici čekali pokles jen o 1,9 procenta.

Japonský akciový index Nikkei v pondělí ztratil přes dvě procenta, více než většina asijských trhů.

  • Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se HDP snížil o 0,6 procenta, uvádí zpráva, kterou zveřejnila vláda. Podle předběžných údajů měl klesnout jen o 0,3 procenta.

Pokles třetí největší ekonomiky světa je dalším signálem ekonomického zpomalení v Asii a Evropě. Slabší růst nedávno oznámily také Čína a Austrálie, což posiluje obavy z širšího dopadu čínsko-americké obchodní války.

Kapitálové výdaje se ve srovnání s druhým čtvrtletím snížily o 2,8 procenta místo původně uváděných 0,2 procenta. To byl nejvyšší pokles od třetího čtvrtletí 2009.

Nebezpečí, že firmy snižují své výdaje, je znepokojující pro politiky, kteří počítají s tím, že kapitálové výdaje podpoří ekonomický růst a inflaci. Kapitálové výdaje byly světlým bodem ekonomiky od konce roku 2016, hlavně díky investicím do automatizace a technologií, které šetří pracovní sílu. Firmy se tak snažily vyrovnat s nedostatkem pracovníků.

Pokles kapitálových výdajů je navíc obzvláště znepokojující, protože přichází v době zpomalení globálního ekonomického růstu, posilování ochranářství v obchodě a slábnoucích zisků firem. To vše má negativní dopad na důvěru firem.

Soukromá spotřeba, která se na celkovém HDP podílí zhruba 60 procenty, ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesla o 0,2 procenta. Domácí poptávka pak snížila celkový HDP o 0,5 procentního bodu. Čistý vývoz, tedy vývoz minus dovoz, snížil celkové HDP o 0,1 procentního bodu.