Nástupce Rapidu se jmenuje Scala. Škoda Auto představila nový model v Tel Avivu

Automobilka Škoda Auto chce v příštím roce prodat v Česku téměř 10 tisíc kusů nového modelu Scala, který ve čtvrtek představila ve světové premiéře. Jeho cenu oznámí v průběhu ledna.

Světová premiéra se uskutečnila v izraelském Tel Avivu. Na ni Škoda pozvala 400 hostů z 22 zemí. V Izraeli je Škoda nejprodávanější evropskou značkou a úzce spolupracuje s místními startupy.

Nástupce modelu Rapid se začne v hlavním závodě automobilky v Mladé Boleslavi vyrábět v únoru příštího roku. V dubnu bude vůz uvedený na trh a v květnu s ním odjedou první zákazníci.

Byznys ČT24: Světová premiéra modelu Škoda Scala (zdroj: ČT24)

„V České republice chceme v příštím roce prodat téměř deset tisíc vozů Scala. Později jej ve třídě doplní i chystaný městský crossover a oba modely by měly dohromady výrazně zvýšit náš podíl v tomto segmentu,“ řekl agentuře ČTK ředitel Škody pro ČR Luboš Vlček. O ceně nechtěl spekulovat, jen podotkl, že jde o zcela nový vůz, který je kvalitativně výrazně nad Rapidem.

Podle motoristických expertů by se cena mohla pohybovat kolem 350 tisíc korun, Škoda Rapid ve verzi Spaceback se nyní doprodává za cenu od 299 900 Kč. Golf začíná na 429 900 korunách a Focus na 369 990 Kč.

Automobilka chce modelem oslovit mladší, sportovněji založené zákazníky. „Jsme přesvědčeni, že se Scale podaří nově nastavit měřítka kompaktních vozů značky Škoda,“ uvedl předseda představenstva Škody Bernhard Maier.

Scala má konkurovat tradičním hatchbackům, jako je VW Golf, Ford Focus, Kia Ceed nebo Opel Astra. Současný podíl Škody v tomto segmentu 2,3 procenta by měla Scala zdvojnásobit.

Slovo Scala znamená v latině schody nebo žebřík, což má podle automobilky odkazovat na pokrok vpřed v kategorii kompaktních vozů.

Škoda v současnosti v Evropě nabízí sedm modelových řad: Citigo, Fabii, končící Rapid, Octavii, Superb, Karoq a Kodiaq.

V příštím roce představí model Superb v provedení plug-in hybrid, elektromobil Citigo nebo městský crossover. Spekuluje se také o nové Octavii. 

Modely automobilů Škoda
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org/Škoda Auto/ČTK
Vydáno pod