Vánoční doba si žádá přísun brigádníků. Letos berou až o 10 procent víc než loni

Události: Velký zájem o brigádníky (zdroj: ČT24)

Stánkaři, internetové obchody či třeba dopravci – všichni shánějí brigádníky. I s vědomím, že odměny za jejich práci se letos zvýšily až o 10 procent oproti loňsku. Nejvíc firmy poptávají skladníky, asistenty prodeje anebo kurýry.

Brigádníci mají různé zázemí. Například Roman Maňák je SAP administrátor v Datartu. Účetní systém spravuje ve Zlíně, ale tentokrát brzo ráno nasedl s dalšími kolegy do auta a vyrazil do hlavního stanu firmy v Praze. 

Zde pomáhá, kde je právě potřeba. Například připravoval zboží na odeslání zákazníkům. Dohromady tu teď potřebují 20 brigádníků na jednu směnu. Hledali je už od října.

„Odměny pro brigádníky jsme museli navýšit, protože na trhu práce je obzvláště vysoká konkurence, zvlášť v Praze,“ uvedla mluvčí Datartu Iva Pavlousková. Brigádnici tu tak dostávají i 200 korun na hodinu.

  • Největší poptávka po brigádnících každoročně vzniká v logistických centrech elektronických e-shopů, řekl agentuře ČTK manažer Manpower Group Jiří Halbrštát. Jde tedy zejména o skladníky a expedienty, pracovníky balicích linek či kurýry. Brigádníci jsou vítáni také v maloobchodech, které se snaží ustát předvánoční nápor zákazníků.

Danu Hurtalovou přijali do skladu Amazonu jako posilu na vánoční sezonu. Zaměstnaná zde zůstane ale i po Novém roce. Dává zboží na pás, odkud putuje do balírny. 

Spolu s ní tu před Vánocemi nastoupilo zhruba 2,5 tisíce pracovníků, podobně jako loni. Někteří jsou tu poprvé, jiní už se sem vrátili poněkolikáté. A stovky z nich tu pak mohou zůstat i po hlavní sezoně.

„Všichni pracovníci se trénují na všechna stanoviště. Když zboží přijde do logistického centra,  uskladňují ho, potom kompletují zakázky a pak je balí,“ řekla mluvčí Amazonu Miroslava Jozová. V hlavní sezoně, která právě začala, tu vyexpedují až o 80 procent zboží více než obvykle.

  • Čechy jsou podle manažera Manpower Group Jiřího Halbrštáta k brigádníkům o něco štědřejší než Morava a Slezsko. Mzdy se tu pohybují v průměru v rozmezí 120 až 130 Kč za hodinu.
  • Praha a okolí zaznamenaly roční růst průměrné mzdy brigádníka ze 130 na 150 Kč za hodinu. Není však výjimkou, že kvalifikovaný zaměstnanec získá mzdu výrazně vyšší než 200 Kč za hodinu.
  • Na Moravě si brigádník v průměru vydělá cca 120 Kč za hodinu a Slezsko nabízí průměrnou hodinovou mzdu 100 až 110 Kč, řekl manažer agentuře ČTK.

Státní podnik Česká pošta letos pro předvánoční provoz hledal pět tisíc brigádníků. Nyní už má obsazeno 4200 míst, řekl v pořadu Byznys ČT24 generální ředitel pošty Roman Knap. Loni jich podle něho firma najala tři tisíce.

Šéf České pošty Roman Knap v pořadu Byznys ČT24 (zdroj: ČT24)

Knap uvedl, že v běžném dni pošta odbaví 150 tisíc balíků denně, ale po Black Friday (Černém pátku) to bylo až 420 tisíc. Situaci jí komplikují zásilky z Číny, které „chodí v igelitových pytlících, adresát je špatně čitelný a vše se musí třídit ručně“. Přitom každý rok podíl těchto zásilek roste. 

Pošta se chce na balíkový trh co nejvíce zaměřit, protože každý rok stoupá až o 14 procent. Je to jediný růstový segment, ostatní klesají. Listovní zásilky průměrně klesají okolo desíti procent ročně, řekl generální ředitel. To znamená na tržbách ročně o 700 či 650 milionů korun méně. 

  • Dnešním dnem je pošta reálně ve ztrátě 1,5 miliardy korun, řekl ve čtvrtek generální ředitel České pošty Roman Knap. 
  • V minulosti byl podle něho pozitivní hospodářský výsledek vytvářen prodejem nemovitostí. 
Vydáno pod