Elektřina příští rok zdraží. A experti mají za to, že jde teprve o začátek nepříznivého vývoje

Devadesátka ČT24: Ceny energií porostou (zdroj: ČT24)

Elektřina bude v příštím roce pro většinu lidí dražší, než je tomu letos. Energetický regulační úřad oznámil růst regulované ceny (tvoří více než polovinu výsledné ceny) o 2,2 procenta. Elektřina zdražuje také na burzách a zvyšují se ceny emisních povolenek. Někteří experti se navíc domnívají, že se po tomto zdražení bude v následujích letech zvyšování cen ještě výrazněji opakovat, a vznikne velký tlak na regulátora i politiky. Růstu cen energií se věnoval pořad Devadesátka ČT24.

Po oznámeném navýšení se budou zdražování opakovat a opakovat, soudí například jednatel poradenské společnosti ENA Vladimír Štěpán. Navíc budoucí růst bude podle něho vyšší než ten současný. 

Vliv na to podle něj bude mít růst podílu obnovitelných zdrojů energie, rostoucí cena uhlí i to, že je uhlí zatíženo emisními povolenkami. „A protože jejich cena stoupla ze dvou eur na dvacet a očekává se, že to bude i třicet, jak chce Evropská unie, tak je to velmi výrazný parametr pro další zvyšování,“ uvedl. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl ve středu po jednání s jihokorejským prezidentem, že současné zvýšení cen energie je dopadem dávného rozhodnutí Evropské komise o emisních povolenkách.

„Má to velmi negativní vliv na český průmysl. Nakonec to zaplatí čeští občané, a to je špatně,“ uvedl premiér a dodal, že „o těchto různých opatřeních Evropy bychom měli diskutovat“. Podle Babiše není možné, aby Evropa zachraňovala celou planetu z hlediska klimatu či migrace a ostatní, unijní konkurenti, tato pravidla nerespektovali. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Nůžky mezi elektřinou a plynem se budou rozevírat, říká Štěpán

Štěpán v Devadesátce ČT24  dále podtrhl, že ceny elektřiny rostou nejvíce ze všech druhů energie a že nůžky mezi cenami elektřiny na straně jedné a cenami plynu, ropy na straně druhé se budou dále rozevírat. Proto očekává velký tlak na regulátora (Energetický regulační úřad) a politiky. 

„Elektřina se stane exkluzivním zbožím. Bohužel,“ řekl jednatel. Navíc upozornil na souvislost růstu cen energií a hospodářství. Čím vyšší ceny energie, tím menší růst hrubého domácího produktu, dodal. 

Část dodavatelů uvedla, že od ledna zvýší ceny svým zákazníkům, kteří je nemají fixované. U E.ONu si tito klienti připlatí za elektřinu v průměru osm procent, u Bohemia Energy o osm až deset procent. Minulý týden oznámil růst cen elektřiny o osm procent pro část zákazníků ČEZ. Společnost MND zdraží plyn.

Složení průměrné ceny elektřiny pro domácnost
Zdroj: ČT24

Energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr v pořadu poukázal na to, že energetika výrazně rozděluje Evropu, západ od východu. Každá tato část staví svůj energetický mix jinak, a to vyvolává rostoucí spory. 

Analytik také uvedl, že Česko nemá ceny vycházející z české energetické koncepce, ale „máme ceny elektřiny německé, vycházející z německé energetické koncepce“. Německo (sázející na připravovaný odchod od jádra a uhlí) podle něj vyváží svou energetickou politiku na východ a tam se střetává s historií a jinak založenou energetikou (výrazná role jaderné energetiky, stále silný vliv uhlí). Poukázal také na to, že obnovitelné zdroje energií mají absolutní přednost, a to s sebou nese velké náklady. 

Události: Elektřina příští rok zdraží (zdroj: ČT24)

Čas na změnu?

Růst cen energií se rovněž projevil zvýšenou aktivitou „šmejdů v energetice“. Na jejich škodlivé působení upozornil energetický úřad i Česká obchodní inspekce. Odborný právní poradce Sdružení obrany spotřebitelů Petr Gloc upozornil, že jsou ještě horší než dříve neblaze proslavení prodejci hrnců. 

Nerespektují zákaz podomního prodeje, vydávají se za zástupce energetického úřadu a nereálně slibují, že dokážou zajistit levnější elektřinu. Jimi nabízené smlouvy navíc obsahují vysoké smluvní pokuty. Gloc se domnívá, že ceny mezi dodavateli jsou si dnes tolik podobné, že zákazník příliš neušetří ani přechodem jinam. Když už se ale pro změnu rozhodne, měl by navštívít přímo kancelář dodavatele. 

Analytik serveru Ušetřeno.cz Tomáš Suchý si pak myslí, že právě nyní je čas přejít k levnějšímu dodavateli energií, a zdražení se tak vyhnout. Tuto možnost podle něj v současnosti také řeší stále více lidí: „Mají možnost uzavřít dva typy smluv. Jednak na dobu neurčitou, kde není garantována cena, která pak kopíruje trh. Nebo na dobu určitou, kde dodavatel garantuje po dobu trvání smlouvy, že se cena nezmění.“

Podle Suchého je lepší si proto zvolit smlouvu s cenou fixovanou na rok či dva. Jak to pak bude dál, lze podle něho těžko určit. „Nikdo nyní nedokáže odhadnout, k jak velkému zdražení dojde do budoucnosti.“