Babiš považuje jádro za základ české energetiky. Jednal o něm s jihokorejským prezidentem

Po francouzských a amerických zástupcích jednal Andrej Babiš o dostavbě jaderných bloků v Česku i s  jihokorejským prezidentem. Mun Če-in ho ve středu informoval, že Jihokorejci zvládli stavbu elektrárny  v Abú Zabí včas a podle původního rozpočtu. To Babiš ocenil a dal to do kontrastu se zpožděním a prodražováním při výstavbě jaderných bloků na Slovensku a ve Finsku.

Mun Če-in, který se v Praze stavil na cestě do Argentiny na summit zemí skupiny G20, Babiše informoval, že Korea má 24 jaderných bloků. „Za 40 let nedošlo k havárii, teď staví nové tři bloky,“ uvedl Babiš.

Jihokorejská společnost KHNP je jedním ze šesti zájemců o stavbu nových jaderných bloků v Česku. Kromě ní se o stavbu ucházejí také americká společnost Westinghouse, francouzská EDF, čínská China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a ruský Rosatom.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v říjnu uvedla, že KHNP má nyní z těchto šesti zájemců nejlepší reference. „Důležitá je ta zpráva, že Jižní Korea má moderní technologii a prokázala to v Abú Zabí,“ řekl nyní Babiš. 

Babiš o novém jaderném bloku v Dukovanech (zdroj: ČT24)

Jihokorejci v Praze o jádru jednali už loni

V listopadu jednal český premiér v Paříži se šéfem francouzské energetické společnosti Électricité de France (EDF) Jeanem-Bernardem Lévym.

V Praze se pak setkal i s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym, kterému řekl, že Česko plánuje nadále rozvíjet jadernou energetiku a stavět nové bloky v elektrárnách v Temelíně a Dukovanech. Perry lobboval za americký Westinghouse.

Už loni v prosinci Česko navštívil jihokorejský ministr obchodu, průmyslu a energetiky Pek Un-kju, který se sešel i s Babišem. Podle jihokorejské agentury Jonhap jednali o možnostech výstavby jaderných bloků v Česku a spolupráci v oblastech hospodářství a průmyslu.

Horizont ČT24: Velká hra, americký ministr energetiky v Praze (zdroj: ČT24)

„Když bude soutěž, předpokládám, že se jejich dodavatel přihlásí,“ řekl na adresu Jihokorejců Babiš. Podtrhl, že česká vláda výstavbu bloku v Dukovanech jednoznačně chce a podporuje. Chystá se proto mj. definovat vztah státu s polostátní firmou ČEZ, která je majitelem jaderných elektráren Dukovany a Temelín, připravit soutěž na dodávku technologií a vyjasnit si financování výstavby. 

Premiér zdůraznil, že v Česku je jádro (v energetickém mixu) základem. 

Představy Evropy, že všichni budeme mít stejný energetický mix, nejsou podle mého názoru správné a jsou i nesmyslné.
Andrej Babiš
český premiér, předseda hnutí ANO

Babiš navrhl česko-korejský „Erasmus“

Česko chce s Jihokorejci více spolupracovat ohledně možností zpracování lithia či v zakázkách pro zbrojní průmysl. Důležitými tématy jsou i kultura a turistika.

Počet jihokorejských turistů v Česku se podle Babiše zvýšil za pět let o 200 procent na 410 tisíc. „Já navrhl, že bychom mohli udělat takový Erasmus mezi ČR a Koreou,“ uvedl Babiš. Výměna by se mohla týkat vědců a studentů, což by přineslo i vyšší počet cest turistů, míní.

Vydáno pod