Ceny elektřiny pro domácnosti rostou. Analytici čekají příští rok ještě výraznější zdražování

Ceny elektřiny rostou (zdroj: ČT24)

Rostou ceny elektřiny pro domácnosti, které v minulých letech spíš klesaly. A analytici čekají výrazné zdražování – příští rok až o deset procent. Pro rodiny s vyšší spotřebou tak může jít ročně až o několik tisíc korun. Důvodem jsou podle firem rostoucí velkoobchodní ceny proudu.

Zdražování spustil první velký dodavatel na začátku roku, další dva se přidali v létě. „První byly na řadě topné sazby, dál pokračují další, tak jak jsou, to znamená dvojfázové a třífázové. Tak bychom to do konce léta všechno zvládli,“ vysvětluje mluvčí PRE Petr Holubec.

„Bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet situace na velkoobchodním trhu,“ konstatuje mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná. Právě situace na burzách zvyšuje ceny elektřiny po celé Evropě. „Důvodem je oživování globální ekonomiky, silný růst poptávky po uhlí, třeba z Číny, z toho se vyrábí stále polovina elektřiny v Evropě,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Marie Gromovová stejně jako mnoho dalších Pražanů našla před měsícem ve schránce oznámení o zdražování energie. Spotřebiče v jejím bytě fungují na elektřinu od stejného dodavatele už víc než deset let.

Od září bude měsíčně platit víc asi o patnáct korun. Patří k zákazníkům, kterých se zvyšování cen dotkne minimálně. „Tohle je barák ze šedesátých let, takže když jsem tady začala bydlet sama, tak jsem rekonstruovala a už jsem dala ledkové žárovky, spotřebiče s lepší energetickou třídou a ten celkový odběr elektřiny se vlastně snížil,“ vysvětluje Gromovová. O změně dodavatele teď nepřemýšlí, lidé si navíc budou připlácet u většiny z nich. 

Dražší elektřinu už pociťují i průmyslové firmy

„Očekáváme, že letos změní elektřinu až 400 tisíc lidí, můžeme to srovnat s rokem 2012, kdy změnu udělalo víc než 450 tisíc zákazníků,“ míní analytička, Ušetřeno.cz Markéta Witoszová.

Dražší elektřinu už cítí i v průmyslu. Tady třeba při mražení zeleniny v teplotě nižší než dvacet stupňů spotřebují několik tisíc megawathodin ročně. Tolik potřebuje obec s několika sty domácnostmi. „Náklady na elektřinu jsou třetí nejvýraznější položkou. Cena od loňského roku v tom letošním vzrostla zhruba o pětinu,“ říká mluvčí firmy Agrimex Petr Kopáček.

Výraznější nárůst cen elektrické energie očekávají analytikové převážně až v příštím roce. Dodavatelé, kteří letos už zdražovali, by podle nich znovu ceny zvedat neměli.

Změna dodavatele se nemusí vyplatit

Změna dodavatele energie se naopak nemusí vyplatit těm, kteří si přechod řádně nerozmyslí. Roste totiž i počet lidí, kteří se nechají zlákat na nevýhodné nabídky, nebo přistoupí na změnu smlouvy pod nátlakem či nevědomky. Hrozí jim pak sankce a penále. Mnohdy neoprávněně. Napálení bývají předevší starší lidé přes telefonní nabídku nebo podomní prodej.

Smlouvy společnosti Energie pod kontrolou
Zdroj: ČT24

Modus operandi bývá třeba následující: „Dobrý den, já vám volám v monitorovaném hovoru ohledně kontroly vaší smlouvy, ano?“ Zhruba 90letá důchodkyně pak řekne „ano“ v rozhovoru několikrát. Jenže místo kontroly faktury nevědomky odsouhlasí i změnu dodavatele energie. Jen tak mezi řečí. A takových případů přibývá.

Jen na Českou obchodní inspekci se denně obrátí až deset lidí se žádostí o pomoc. Chtějí vypovědět nevýhodné smluvy, u kterých navíc hrozí vysoké sankce. „Je možné využít ještě mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Je to zcela zdarma a právníci České obchodní inspekce zastupují spotřebitele a jsou poměrně úspěšní, “ vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

„Zpravidla bychom si měli dát pozor na vše, co je psáno drobným písmem, protože to jsou obchodní podmínky. Zároveň se tu zpravidla podepisuje plná moc, čímž řekneme ty náš nový dodavateli zařiď změnu u toho původního,“ upozorňuje vedoucí právního oddělení, dTest Lukáš Zelený.

Pokud zákazník uzavře nevýhodnou smlouvu mimo provozovnu, může od ní odstoupit bez sankcí do 14 dní. Vypovědět ji může také nejpozději 15. den od zahájení dodávek energií.