Dukovany neplánovaně odstavily první blok. Mají podezření na netěsnost v nejaderné části

Elektrárna Dukovany neplánovaně odstavila 1. blok kvůli podezření na drobnou netěsnost potrubí parogenerátoru v nejaderné části zařízení. Odstávka začala v neděli.

Podle mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka bude délka odstávky záviset na zjištěné příčině a rozsahu netěsnosti. Prozatím elektrárna předpokládá, že odstávka potrvá do konce týdne. První blok byl naposledy odstaven v květnu.

Kontrolou musí projít příruba na sekundární straně parogenerátoru, kde se vytváří čistá pára pohánějící turbíny.

„Na každý výrobní blok připadá šest parogenerátorů, které jsou osazeny desítkami měřicích a snímacích zařízení poskytujících kontinuální a nepřetržitý přehled stovek provozních parametrů,“ řekl Bezděk. 

  • Dukovanská elektrárna s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Má čtyři reaktorové bloky. Loni vyrobila 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny. V provozu je od roku 1985.
  • Zdroj: ČTK

Plánovaná květnová odstávka 1. bloku kvůli výměně pětiny paliva, kontrolám a úpravám zařízení trvala takřka dva měsíce. Podle Bezděka během odstávky energetici kromě výměny paliva provedli přes 50 významných technických a modernizačních akcí.

Na začátku listopadu byl neplánovaně na dva týdny odstaven 4. blok. Stál kvůli opravě závady na jedné z trubiček v parogenerátoru. Znovu začal elektřinu vyrábět 19. listopadu. Elektrárna ho odstavila 5. listopadu, kdy po plánované dvouměsíční odstávce najížděl na plný výkon.

Nesoulad parametrů v části primárního okruhu zjistili odborníci při následných standardních kontrolách a testech prováděných před uvedením bloku na plný výkon. Plánované odstávky bloků byly letos v Dukovanech tři, poslední by měla začít v prosinci.