Sucho svírá farmy. Zemědělci čekají, jak dopadnou jejich žádosti o náhradu škod

Události: Náhrady za sucho (zdroj: ČT24)

Téměř deset tisíc zemědělců poslalo žádost o náhradu za škody, které na krmných rostlinách napáchalo sucho. Celková požadovaná částka dosahuje 955 milionů korun.

Letošní zájem o náhrady je přibližně třikrát vyšší než loni. I to dokazuje, jak moc letos voda chyběla. Celková suma se podle odhadu agrárníků vyšplhala až na 11 miliard korun. Stát na kompenzace uvolnil miliardy dvě – nyní na zmíněné krmné plodiny. V druhé fázi to budou třeba obiloviny. Zemědělci ale se suchem bojují dál.

„Budeme muset samozřejmě šetřit a nějak přežít zimu. Dobytek vybíjet nebudeme, protože to stádo je na vysoké úrovni, dojí už skoro dvanáct tisíc litrů,“ řekl vedoucí rostlinné výroby společnosti Agro Jesenice František Němec. 

Žádost o kompenzaci letos podala i farma v Bartošovicích u Nového Jičína. Také ona měla kvůli suchu špatnou úrodu. Ztrátová byla hlavně sklizeň cibule a brambor. „Nejenom, že ten výnos byl nižší, ale i produkce byla velikostně menší,“ řekl majitel Farmy Luční Dvůr Petr Klečka. 

A protože stejně jako v Jesenici i tady chovají dobytek, počítají ztráty také na pastvinách. Zvířata tak kvůli suchu už zhruba dva měsíce přikrmují. „Může nastat situace, kdy krmení na jaře dojde a nebudeme mít zvířata čím krmit,“ dodal Klečka.

Pěstitel může obdržet kompenzaci do výše až deseti procent svých nákladů, které měl s pěstováním. A to v případě, že měl škodu ve výši 30 až 50 procent, uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. 

Ministerstvo zemědělství by mělo začít vydávat první rozhodnutí o žádostech v průběhu příštího týdne. U druhé vlny chce příjem žádostí od 16. ledna příštího roku, informoval náměstek ministra zemědělství pověřený řízením sekce komodit a ekologického zemědělství Petr Jílek. 

Nedostatek deště ale netrápí jen zemědělce. V deseti obcích u Boskovic platí už od léta omezení odběru pitné vody. Kvůli suchu je spolu se zákazy zalévání nebo napouštění bazénů vyhlásili vodohospodáři. Na dalších šesti místech na Brněnsku ve čtvrtek lhůta pro omezení vypršela, ale i tam ji chtějí obnovit. „Vzhledem k tomu, že podzim nebyl takový, jak jsme si představovali, to znamená srážek je nadále nedostatek a vodní zdroje stále nedostačují, tak jsme navrhli vodoprávnímu úřadu, aby i do budoucna toto opatření pokračovalo,“ uvedla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Šebková.