Saúdové plánují, že sníží vývoz ropy o půl milionu barelů denně. Mohlo by to odstartovat růst cen

Přebytek na trhu s ropou (zdroj: ČT24)

Saúdská Arábie plánuje v prosinci snížit dodávky ropy na světové trhy o půl milionu barelů denně, což představuje zhruba půl procenta světových dodávek. To by mohlo znamenat růst ceny ropy. Těžaři tak chtějí reagovat na jejich propad z posledních dnů.

„Saudská Arábie tak reaguje na ten, můžeme říct až kolaps cen téměř o 20 procent. Chce trhu ukázat, že stále je ochotna hrát roli producenta, který bude produkci měnit tak, aby na trhu vytvořil prostředí, kde ceny ropy nebudou pod sedmdesáti dolary za barel,“ míní analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) má začátkem prosince jednat o plánu těžby ropy na příští rok, zatím však není jisté, zda se podaří přesvědčit všechny členy, aby se dohodli na koordinovaném snížení těžby. Technická analýza podle saúdskoarabského ministra energetiky Chálida Fáliha naznačuje, že OPEC a jeho spojenci budou muset příští rok snížit těžbu proti říjnu asi o jeden milion barelů denně, aby byl trh v rovnováze.

Analytik společnosti Petromatrix Olivier řekl agentuře Reuters, že současný výhled pro rok 2019 naznačuje, že zvláště v první polovině roku bude na světovém trhu významný přebytek ropy.

Írán získal výjimku

Rozhodnutí Saúdské Arábie představuje snížení globálních dodávek ropy zhruba o 0,5 procenta. Země letos kvůli tlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa a dalších spotřebitelů ropy zvýšila těžbu asi o jeden milion barelů denně, aby pomohla vyrovnat nižší dodávky z Íránu kvůli obnovení sankcí vůči Teheránu ze strany USA.

Někteří klienti Íránu však získali výjimku a mohou v Íránu dál ropu nakupovat. Vzrostly tak obavy z nadměrných dodávek na trh, v důsledku čehož cena Brentu na konci minulého týdne spadla pod 70 dolarů za barel. Ještě v říjnu se barel prodával až za 85 dolarů.

Ke snížení těžby se kloní i Moskva

Případnému snížení těžby, pokud je OPEC schválí, je nakloněn také ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Ten se stejně jako Chálif v neděli zúčastnil jednání monitorovacího výboru OPEC a dalších producentských zemí, které společně koordinují těžbu ropy.

Nicméně Novak dodal, že případné nadměrné dodávky na trh budou trvat jen několik měsíců a budou to pouze sezonní výkyvy, do poloviny příštího roku by podle něj měl být trh znovu vyrovnaný, případně by poptávka mohla převýšit nabídku.

Saúdská Arábie a Rusko jsou největšími vývozci ropy na světě, v těžbě jsou světovou jedničkou Spojené státy.