Naděje pro Vratislavickou kyselku. Nový majitel chce kromě výroby sirupů obnovit minerálku

Naděje pro Vratislavickou kyselku. Mohla by se vrátit produkce minerální vody (zdroj: ČT24)

Stáčírna Vratislavické kyselky fungovala naposledy před deseti lety. Zdevastovaný areál ale snad čekají lepší časy. Nový majitel, jablonecká společnost Kitl, plánuje rekonstrukci a poté tam chce vyrábět sirupy a obnovit pramen minerální vody. Několik let to ovšem potrvá a investice přijde na desítky milionů korun.

Kitl koupil zámeček s věží a stáčírnu v srpnu tohoto roku. „Když jsme sem přišli poprvé, tak to vypadalo dost neutěšeně. Byl to klasický brownfield. Všude se válely odpadky, rozbité lahve, víčka a etikety,“ popsal majitel společnosti Kitl Jan Vokurka.

Nebylo ale všechno jenom černé, na Vokurku čekalo i příjemné překvapení, o kterém před podpisem kupní smlouvy vůbec nevěděl. Ve spojovací chodbě mezi zámečkem a stáčírnou objevil minerálkovod, kudy proudila voda ze zámečku, kde se nachází pramen.

Jan Vokurka ve zdevastovaném interiéru stáčírny
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Ovšem zdroj je slabý. Za minutu z něj mohou čerpat jenom 24 litrů. Přitom větší vrty konkurenčních minerálních značek vydají za minutu i tisíc litrů.

„Pro nás není Vratislavická kyselka to hlavní, proč to děláme. My jsme sirupáři. Kyselka pro nás bude bonus navrch,“ poznamenal Vokurka.

V areálu by mohlo být i muzeum

Samotný zámeček s věží nový majitel alespoň prozatím rekonstruovat nebude. Své plány ale do budoucna má. „Dokážu si představit muzeum, dokážu si představit ukázky výroby a exkurze,“ přiblížil.

Historie kyselky je dlouhá. Pramen byl nalezen v roce 1862, a to omylem. Jeho objevitel chtěl vykopat studnu pro bělírnu látek. O 32 let později byla voda uznána jako léčivá a ve městě vznikly lázně. Nakonec ale celý podnik skončil jako stáčírna, která s přestávkami vydržela až do roku 2008. Po sametové revoluci se tam přitom stihlo vystřídat sedm majitelů.

Teď Vratislavická kyselka získává novou šanci. Více než stoletá historie by tak mohla znovu ožít. Nepředpokládá se, že by tomu ale bylo dříve než za deset let.