Česká ekonomika šlape stále ve slušném tempu, ale vrchol už má za sebou

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně výrazně zpomalila růst (zdroj: ČT24)

Jasnějšími barvami vymalovali statistici obraz o výkonu české ekonomiky letos v druhém čtvrtletí. Oproti prvnímu odhadu z poloviny srpna nyní ve zpřesněném odhadu zlepšili meziroční zvýšení tempa růstu z 2,3 na 2,4 procenta a mezičtvrtletně z 0,5 na 0,7 procenta. I přesto se však už hospodářství nerozvíjí tak rychle jako v prvních třech měsících letošního roku, kdy meziročně stouplo o 4,2 procenta.

Podle Českého statistického úřadu táhla růst ekonomiky domácí i zahraniční poptávka. Nejvíce přispěly investiční výdaje a spotřeba domácností. Podniky více investovaly do strojů a zařízení. Významné byly taky investice do dopravních prostředků, hlavně u dopravních podniků. Kromě toho vzrostly investice krajů a obcí do dopravní infrastruktury. Domácnosti více utrácely za zboží i služby.

„Výsledkem pozitivního ekonomického vývoje bylo, že ve druhém čtvrtletí pracovalo v České republice o 101 tisíc osob více než před rokem,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Páteční zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky podle analytiků naznačují, že za celý letošní rok by měla ekonomika stoupnout o zhruba tři procenta. Ekonomové zároveň upozornili, že vrchol ekonomického růstu má již Česko za sebou. Nadále také podle nich platí, že ekonomika roste již delší dobu nad svými dlouhodobými možnostmi. Loni hrubý domácí produkt Česka stoupl o 4,5 procenta.

Analytici: Vrchol už je za námi, projevuje se únava z růstu

„Za zpomalením růstu HDP v letošním roce bude především vývoj čistých exportů a zásob, mírně slabší růst než v roce 2017 ale může vykázat i spotřeba domácností. Navzdory zpomalení růstu HDP v letošním roce ale platí konstatování, že česká ekonomika pokračuje v růstu a že již delší dobu operuje nad svým potenciálem,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Údaje podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského potvrzují, že česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a už druhé čtvrtletí v řadě se potvrzuje zpomalování.

I podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška česká ekonomika jeví řadu známek únavy z růstu, které se obvykle projevují ke konci ekonomického cyklu. „Tempo růstu za první půlrok spolu s pozorovanými strukturálními změnami v české ekonomice nás vedou k názoru, že celoroční růst letos nepřesáhne tři procenta. Nejde o žádné drama, ekonomické subjekty by měly slabším výhledům přizpůsobit svou strategii,“ uvedl.

Ekonomika se i podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka musí začít připravovat na vstup do závěrečné fáze ekonomického cyklu. „Růst úrokových sazeb bude postupně zpomalovat tempo růstu hrubého domácího produktu, což bude mít vliv na hospodaření domácností, firem i státu,“ uvedl.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler se na základě pátečních údajů domnívá, že dalšímu zpřísňování měnové politiky nic nebrání a díky relativně slabé koruně lze očekávat další zvýšení sazeb již na nadcházejícím jednání ČNB koncem září.