Teplé počasí rozjelo v červnu klimatizaci a s ní i český průmysl

Události ČT: Průmyslu se pořád daří a dobré číslo hlásí i stavebnictví (zdroj: ČT24)

Český průmysl nabral v červnu opět silné tempo. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostl o 6,9 procenta, bez očištění byl vyšší o 3,4 procenta. V květnu přitom stoupl o 1,4 procenta. Vzestupu pomohla výroba a rozvod energií. Stavební produkce v červnu zpomalila meziroční růst na 7,5 procenta z květnového růstu o 10,1 procenta.

„Solidní dynamiku naznačila již data o výrobě aut ze Sdružení automobilového průmyslu. Po prvních dvou nevýrazných měsících v červnu produkce v průmyslu ožila,“ uvedl vedoucí ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. 

Podotkl však, že nejvíce se na růstu celého průmyslu podepsala výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. „Teplejší červnové počasí tak rozjelo klimatizace dříve, než je tomu jindy obvyklé. Vzhledem k současnému vývoji teplot bude tato položka podporovat průmysl i v prázdninových měsících,“ dodal.  

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Hanák o vývoji ekonomiky (zdroj: ČT24)

Hlavní ekonom a ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR uvedl na stránce svazu, že ekonomika v první polovině tohoto roku je v dobré kondici, což bude mít vliv i na celý výsledek roku 2018. „K celkovému růstu přispěl především zpracovatelský průmysl, dále výroba strojů a zařízení a výroba automobilů. V červnu rostla i výroba a rozvod elektřiny, která k celkovému růstu přispěla 1,3 procentním bodem,“ doplnil Čížek.

Prezident Svazu Jaroslav Hanák řekl, že firmy pozitivně ovlivňuje vývoj ekonomiky. Očekávají, že i v následujících měsících budou mít dostatek zakázek.

Dynamika tuzemského průmyslu od konce minulého roku zpomaluje, za první polovinu roku činil průměrný růst 2,8 procenta, zatímco v roce 2017 celkově průmysl zrychlil o 6,5 procenta. Uvedené zpomalení souvisí s vysokou srovnávací základnou minulého roku, omezenými kapacitami výrobců a zpomalováním váhově nejvýznamnější výroby automobilů, domnívá se hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Zdůraznil však, že řada významných tuzemských průmyslových odvětví zůstává letos nadále silná a roste v rozmezí pěti až deseti procent.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš o ekonomice (zdroj: ČT24)

Počet dokončených bytů meziročně klesl

Stavební produkce v červnu 2018 po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 8,9 procenta, bez očištění se zvýšila o 7,5 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 1,9 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 13,9 procenta. Meziročně bylo zahájeno o 0,6 procenta bytů více. Dokončeno bylo o 5,8 procenta bytů méně.

„Stavebnictví má tendenci být trochu opožděné za zbytkem ekonomiky. Velký boom, který jsme například v průmyslu viděli před dvěma roky, teď podle mě přichází do stavebnictví,“ řekl hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš ocenil, že v prvním pololetí probíhá úspěšný, stabilní rozvoj, ne vývoj v sinusoidách. Vyzvedl roli pozemního stavebnictví jako tahouna. 

I nadále očekává dobrý rozvoj. „Je zde jasně deklarovaná investiční politika vlády a budeme si přát, aby se od slov přecházelo k činům“. 

Zklamání v maloobchodě

Tržby v maloobchodě bez prodejů aut v červnu zmírnily meziroční růst na dvě procenta z květnových pěti procent. Rostly tržby za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty. V meziměsíčním srovnání tržby obchodníků reálně stagnovaly.

Meziměsíčně tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,6 procenta, naopak za pohonné hmoty klesly o 1,6 procenta a za potraviny o 1,5 procenta, dodal ČSÚ.

I přes nižší dynamiku tržeb v červnu zůstává domácí spotřeba i v druhém čtvrtletí hlavním tahounem ekonomického růstu. Domácnosti nadále těží z dobré ekonomické situace, nízké nezaměstnanosti a stabilního růstu mezd. Také důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku zůstává rekordně vysoká.
Monika Junicke
ekonomka Komerční banky

„Meziročně klesly tržby za potravinářské zboží, a to jak ve specializovaných, tak i nespecializovaných prodejnách. Naopak i v červnu pokračoval trend, kdy spotřebitelé utrácejí větší část výdajů za zbytné zboží,“ uvedla ekonomka Komerční banky Monika Junicke.

„Vzrostla poptávka po elektronice a po výrobcích a zařízení do domácností. Stále více lidí nakupuje zboží přes internet a tradičně lidé před příchodem prázdnin utráceli více za rekreace a sport,“ dodala s tím, že maloobchodní výsledky považuje za zklamání.