V létě pracovní motivace prudce upadá. Personalisté radí, jak lidi motivovat

Léto, slunce, teplo – tato kombinace téměř u sedmi z deseti zaměstnanců vede k tomu, že se nedokáže pořádně soustředit na práci. A stejný počet jich rovnou připouští i brzký odchod z kanceláře. Ukázaly to různé průzkumy zaměřené na motivaci v práci, které analyzovala společnost Sodexo Benefity. A podle téhož zdroje existují čtyři rady, jak mohou šéfové firem menší chuti k práci zaměstnanců čelit.

Flexibilita – ta je v posledních letech velmi žádaná. Nejen ze strany vedoucích pracovníků po zaměstnancích, ale i obráceně. A právě ta může značně ovlivnit chuť lidí pracovat. Konkrétně flexibilní pracovní dobu alespoň přes léto chce více než třetina pracovníků a téměř všichni (98 procent) si myslí, že možnost pracovat odkudkoli má pozitivní dopad na jejich produktivitu.

Tip 1: Možnost pracovat odkudkoliv
Zdroj: Work Anywhere Survey/průzkum Sodexo/výzkum International Foundation of Employee Benefit Plans

A podle celosvětových dat také platí, že skoro dvě třetiny lidí, kterým jejich práce umožňuje pracovat odkudkoliv, toho také využívají. A i v případě Česka dochází v posledních letech k výraznému posunu, konstatuje pro web ČT24 analytik personální společnosti LMC Tomáš Ervín Dombrovský. „Většina lidí těchto možností podle svých potřeb a samozřejmě v rámci slušné domluvy se šéfem využívá a jsou díky tomu spokojenější,“ říká.

Podle průzkumu JobsIndex společnosti LMC z dubna 2018 tak v Česku pružnou pracovní dobu může využívat už 42 procent zaměstnanců. „A možnost občasné práce z domova pak má už každý pátý,“ říká a jeho slova potvrzuje i průzkum společnosti Sodexo. Z něho vyplývá i to, že práce z domova skutečně zhruba 14 procent zaměstnanců i využívá.

Neformální oblečení zlepšuje náladu

Dobře je na tom Česko i s povolením neformálního oblečení – tedy jedním z dalších tipů, jak vylepšit pracovní morálku, a to nejen během léta. „U nás je oblečení v práci spíše neformálnější, jen menšina zaměstnavatelů nastavuje přísné podmínky pro styl oblékání a týká se to spíše jen některých segmentů,“ konstatuje Dombrovský.

Tip 2: Neformální letní dress code
Zdroj: Work Anywhere Survey/průzkum Sodexo/výzkum International Foundation of Employee Benefit Plans

A pár čísel za všechny: například ve Velké Británii se šest z deseti zaměstnanců cítí být více produktivní, pokud jsou v ležérním oblečení. V Jižní Koreji zase považují tři čtvrtiny zaměstnanců žabky za vhodnou obuv, zatímco stejné smýšlení o botách má jen čtrnáct procent celosvětových zaměstnanců.

A například až o 70 procent vyšší úroveň stresu naměřili u japonských pracovníků, když se oblékli formálně, ve srovnání s tím, když byli oblečení neformálně, uvedla studie. Ve Spojených státech pak preferuje neformální oblečení až 27 procent pracovníků kanceláří.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pomáhá i možnost wellness

Výzkum International Foundation of Employee Benefit Plans ukázal na to, že po zavedení zaměstnaneckých wellness programů téměř každá sedmá společnost zaznamenala nárůst produktivity a obecně je zhruba stejný počet zaměstnanců díky tomu v práci více spokojených.

Tip 3: Hýbejte se a běžte ven
Zdroj: Work Anywhere Survey/průzkum Sodexo/výzkum International Foundation of Employee Benefit Plans

A polovina všech podniků dokonce zaregistrovala pokles pracovní absence. V tomto ohledu nejde o malá čísla – společnosti na celém světě do různých pohybových a wellness aktivit investují až čtyřicet miliard dolarů ročně a mnohé z nich instalují wellness zařízení přímo do pracovních prostor.

Díky zvýšené produktivitě zaměstnanců zapojených do zdravotních programů měsíčně získávají podniky navíc pomyslný jeden pracovní den. A až 90 procent zaměstnanců souhlasí s tvrzením, že zavedení wellness programů může ovlivnit jejich produktivitu a výkon.

„Odlehčené pátky“ znají už i Češi

Dalším tipem je zavedení tzv. „Summer Fridays“ neboli pátečního odpoledního volna. Příklad z USA – zatímco ještě v roce 2015 nabízela podle časopisu Fortune tuto možnost jen zhruba každá pátá americká firma, nyní je to už 42 procent z nich. A pohled z druhé strany – tři čtvrtě firem souhlasí s tím, že volná páteční odpoledne jim zvýšila produktivitu.

Podle analytika Dombrovského se volnější pátky v mnoha českých firmách prakticky realizují, a to v rámci již zmíněné pružné pracovní doby. „Obecně – většina zaměstnanců výrazně oceňuje, když jim jejich zaměstnavatel prostřednictvím nadřízených více důvěřuje, jedná s nimi s respektem, slušně, dává jim prostor rozvrhnout si práci podle svého úsudku, dává jim prostor pro samostatná rozhodnutí,“ říká. Podle průzkumu LMC má 60 % českých zaměstnanců alespoň nějakou míru autonomie v práci a 96 % z nich je s tím výrazně spokojeno.

Tip 4: Zavedení tzv. “Summer Fridays”, tedy pátečního odpoledního volna
Zdroj: Work Anywhere Survey/průzkum Sodexo/výzkum International Foundation of Employee Benefit Plans

„Ovšem zbylých 40 % zaměstnanců, kteří se ve všem musejí řídit procesy, zákazy a příkazy, je v převážné většině s tímto přístupem nespokojeno, i když leckdy chápou, že některé věci v určitých oblastech nejde změnit například kvůli bezpečnosti výrobních provozů,“ dodává Dombrovský. 

Vydáno pod