Euro zdražilo v době, kdy Češi míří na dovolenou. Vyjde je tak o něco dráž

Euro zdražilo v době, kdy Češi míří na dovolenou (zdroj: ČT24)

Euro je v posledních dnech nejdražší za posledních jedenáct měsíců. Drží se lehce pod hranicí sedmadvaceti korun, a to i přesto, že se koruně snažila pomoct Česká národní banka, která zvýšila úrokové sazby. Jednotná evropská měna tak zdražuje v době, kdy velká část Čechů míří na dovolenou, a euro proto mění ve směnárnách nebo s ním platí v zahraničí kartou.

Špatnou zprávou je, že se v průběhu prázdnin výrazně kurz nejspíš nezlepší. I když nejsou všichni analytici za jedno, převažující část se domnívá, že koruna během léta posilovat příliš nebude.

„Kurz koruny aktuálně více závisí na politice než na ekonomických faktorech,“ míní analytik společnosti Deloitte David Marek. A zřejmě tomu tak bude podle něho i o prázdninách. „Nálada mezi USA a Evropou dále houstne, ať již jde o vzájemný obchod nebo spolupráci v NATO. S každým vyhrocením situace oslabuje kurz koruny i dalších měn malých otevřených ekonomik, které by na protekcionismus doplatilo nejvíce. Sousední zlotý a forint oslabují dokonce výrazněji než koruna.“

Češi si tak kvůli slabšímu kurzu připlatí na cestách třeba za pohonné hmoty nebo za nákupy na místě. „Euro se prodražilo, je pravda, že z minulé dovolené nám žádná vyšší částka nezůstala, kterou bychom teď mohli nechat a ušetřili bychom, takže bohužel těch sto euro musíme koupit tak jako tak,“ říká Jana Flachsová, která se o prázdninách chystá s rodinou do Itálie. Na dovolenou si tak vyměnila za dva a půl tisíce korun – banka si za euro zaúčtovala 27 korun.

Češi si mění menší částky, spoléhají na platbu kartou

Z průzkumu společnosti Twisto vyplývá, že více než polovina Čechů si peníze na dovolenou mění, ale spíše menší částky, a počítá s tím, že v místě použije i platební kartu. Vůbec nejčastěji ji Češi používají ve Velké Británii, Nizozemsku, Irsku anebo Německu. Do těchto transakcí se započítávají i nákupy platební kartou na internetu.

Z bankomatu si pak na místě vybírá peníze 17 procent lidí – často je totiž čeká nemilé překvapení ve formě nemalého poplatku nebo nevýhodný kurz.

Evropskou měnu teď Češi využívají v téměř všech oblíbených dovolenkových destinacích. Třeba v řecké Leptokarii – řada Čechů tady nakupuje na trzích čerstvé ovoce a zeleninu. „Škoda, kdyby koruna byla silnější čili euro levnější, asi bychom toho nakoupili více, ale i tak si myslím, že při té situaci, která je, člověk určitě nakoupí to, co potřebuje,“ říká turista Martin Vavrečka. V průměru tu jeden Čech utratí mezi 15 a 20 eury.

V Řecku nebo v Itálii se za českou tisícovku obecně dá pořídit nejméně – podle zjištění UniCreditu tam má hodnotu 870, respektive 710 korun. V těchto destinacích je tedy dráž než v Česku. Naopak, respektive srovnatelně je tomu třeba v Chorvatsku nebo na Slovensku. A vůbec nejlevněji je v Bulharsku, kde si turista za českou tisícikorunu odneseme v tašce nákup ještě o pět set korun větší, než jaký by pořídil v tuzemsku.

Ceny zboží v zahraničí
Zdroj: ČT24

V některých destinacích rostly i ceny

Průměrná rodina na dovolené utratí za jeden den 1350 korun, v přepočtu to je téměř 52 euro. Je třeba také počítat s tím, že v některých destinacích rostly i ceny, a to včetně Čechy oblíbeného Chorvatska.

Tamní kunu sice Češi letos kupují přibližně za stejný kurz jako loni o prázdninách, ale podle delegátky cestovní kanceláře Golden City Tour v Bašce Vodě Evy Štruplové jsou ceny za potraviny vyšší o zhruba deset procent. „Například mléko stojí pět až sedm kuna, máslo dvacet kuna, vejce deset kuna,“ vyjmenovává.

Klientům doporučuje na místo už s vyměněnými penězi přijet. „Druhá varianta je měnit zde na místě české koruny v místních bankách a nejnevýhodnější je měnit zde eura ve směnárnách,“ dodává Štruplová. Kuna se v současnosti pohybuje zhruba na třech korunách a padesáti haléřích.

Podle původních odhadů měla však být evropská měna ve třetím čtvrtletí, tedy i o prázdninách, zhruba o korunu a dvacet haléřů levnější, než ve skutečnosti je. Pro představu, kdyby se naplnila očekávání centrální banky, tedy kurz 24,80 Kč/eur ve třetím čtvrtletí, pak by lidé dnes při výměně ve výši dvě stě eur a kurzu přibližně 26 Kč/eur (kurz ČNB 26,030 Kč/eur) ušetřili 240 korun.