Babiš: Polsko je pro Prahu druhým největším obchodním partnerem, předběhlo Slovensko

Polsko je podle obratu po Německu druhým největším obchodním partnerem Česka; po jednání s polskou delegací v Karlových Varech to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Tuzemské firmy jsou pak v Polsku sedmým největším investorem. Spolu s tamním předsedou vlády Mateuszem Morawieckým a podnikateli z obou zemí řešili hlavně ekonomickou spolupráci.

Rozhodující část zahraničního obchodu České republiky připadá na sousední státy – Německo, Polsko, Slovensko a Rakousko. Uvedené státy významně ovlivňují dynamiku celkového vývozu a dovozu, a tím i celkovou bilanci zahraničního obchodu. „Polsko je dnes pro nás obratem dvojka, na druhém místě, Polsko vlastně předběhlo Slovenskou republiku,“ uvedl Babiš.

Oba premiéři se shodli, že vzájemné vztahy obou zemí jsou na velmi dobré úrovni a podobné názory mají obě země i na problémy Evropské unie. „Česká republika je pro nás klíčovým partnerem nejen co se týká hospodářství, ale i v kultuře, jak dokazuje tento filmový festival, kde i polští filmaři získali řadu ocenění,“ řekl Morawiecki.

Obě země podle Morawieckého spolupracují na vyšetřování podvodů spojených s DPH, vyměňují si informace o podnikatelích, kteří tyto podvody činí, a spolupracují na reverse charge, tedy přenesené daňové povinnosti u DPH. „Děkuji také za postoj českého premiéra v evropské radě ohledně migrantů. Díky tomu jsme mohli mít takové závěry, že nás nikdo nebude nutit, abychom přijímali migranty,“ dodal.

Babiš: Chceme dohnat zpoždění ve stavbě dálnic

Podle Babiše mají obě země společné názory na evropský rozpočet nebo čerpání fondů. „Jsem rád, že i naše kontrolní hlášení v Polsku funguje a že se díky němu vybraly rekordní daně. To, co potřebujeme hlavně řešit, je infrastruktura. Chceme dohnat naše zpoždění ve výstavbě dálnic. Zatímco z polské strany jsou téměř u hranic, my máme zpoždění. Probrali jsme i spolupráci v jaderné energetice, kde Polsko uvažuje o investicích,“ uvedl český premiér. Podle Babiše chce Česko s Polskem jednat i o možném nákupu vrtulníků.

Český a polský premiér na 53. mezinárodním filmovém festivalu plánují zajít odpoledne společně do kina, a to na film Rain Man.