Rusko zvyšuje těžbu ropy. Po více než roce produkce přesáhla 11 milionů barelů

Těžba ropy v Rusku v červnu poprvé od loňského dubna překročila hranici 11 milionů barelů denně. Podle aktuálních údajů ruského ministerstva energetiky se produkce zvýšila na 11,06 milionu z květnových 10,97 milionu barelů denně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se s Ruskem a několika dalšími těžařskými státy v červnu dohodla na zvýšení těžby zhruba o milion barelů denně. Snaží se tak odvrátit hrozbu nedostatečného zásobování světového trhu s ropou.

Dohodnuté zvýšení je považováno za kompromisní variantu. Moskva původně prosazovala nárůst těžby až o 1,5 milionu barelů denně. Proti ráznějšímu zvýšení produkce byl hlavně Írán. I jeden milion je ale nominální zvýšení – skutečné zvýšení produkce odhaduje Bloomberg na 600 až 700 tisíc barelů denně. Některým zemím totiž různé potíže nedovolí těžbu zvýšit tak, jak by podle nových limitů mohly.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak každopádně oznámil, že jeho země ve druhém pololetí zvýší těžbu až o 200 tisíc barelů denně. Produkce ropy v Rusku tak letos zřejmě dosáhne 550 milionů tun.

Minulý týden ceny ropy výrazně vzrostly kvůli obavám z dopadu amerických sankcí na dodávky z Íránu. K růstu cen přispívají rovněž nepokoje ve Venezuele a boje v Libyi, které mají negativní dopad na tamní ropný sektor. Cena americké lehké ropy WTI se minulý týden vyšplhala až na 74,46 dolaru za barel, nejvýše od listopadu 2014. Na začátku tohoto týdne je cena nižší. Severomořská ropa Brent se pak stále nachází pod hranicí 80 dolarů za barel.