Potíže šanghajské CEFC pokračují, neplatí úroky z dluhopisů

Společnost CEFC Shanghai International Group, která je dceřinou firmou čínské společnosti CEFC China Energy, nezaplatila v termínu úroky v hodnotě 197 milionů jüanů (téměř 680 milionů korun). Jiná dceřiná firma, CEFC Europe, se před časem dostala do platebních potíží v Česku, ze kterých ji dostal až čínský státní fond CITIC.

CEFC Shanghai sama oznámila nezaplacení úroků z dluhopisů v hodnotě 2,5 miliardy jüanů (zhruba 8,6 miliardy Kč), které měly být ke čtvrtku vyplaceny. 

„(CEFC Shanghai) není schopna uhradit úroky včas,“ uvedla podle agentury Reuters firma.

Opakovaný pád ratingu

Na zhoršování úvěrové spolehlivosti firmy reagovala naposledy v květnu čínská ratingová agentura China Lianhe. Ta už popáté za necelé tři měsíce zhoršila její rating, tentokrát na stupeň C. Ještě začátkem března přitom úvěrovou spolehlivost podniku hodnotila nejvyšším stupněm AAA.

Společnost CEFC Shanghai do květnového termínu nesplatila dluhopisy v objemu 2,09 miliardy jüanů (7,1 miliardy korun). Místo toho uvedla, že hodlá tyto dluhopisy splatit až za šest měsíců.

Šéf skupiny CEFC Jie Ťien-Ming
Zdroj: ČT24

Obavy ohledně plnění finančních závazků podniku panovaly na trhu již od února, kdy se objevily informace, že šéf mateřského koncernu China Energy Jie Ťien-ming čelí vyšetřování kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Manažer je mimo jiné stále poradcem českého prezidenta Miloše Zemana.

Nepříznivé dopady to mělo i na CEFC Europe, která si v roce 2015 vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit.

Ta měla potíže se splácením dluhů vůči skupině J&T, z nichž jí dostal až zásah čínského gigantu CITIC. Ten již před časem získal minoritní podíl v CEFC.