Výrobce cukrovinek investoval v Opavě přes čtyři miliardy korun. Zaměstnává na 1000 lidí

Nadnárodní výrobce cukrovinek a snacků Mondelez International ve čtvrtek v Opavě slavnostně otevřel novou výrobní halu. Díky ní se závod stal největším producentem sušenek společnosti v Evropě. Do stavby nové haly a modernizace původní výroby firma investovala více než čtyři miliardy korun a nabídne tisícovku pracovních míst.

Podle zástupců firmy se tak podařilo navýšit objem i kvalitu výroby. Počet zaměstnanců v posledních čtyřech letech zvýšila společnost z 650 na nynější zhruba tisícovku.

Výrobky z opavského závodu se vyvážejí do více než dvaceti evropských zemí, ale také do USA nebo Saúdské Arábie. V Opavě se vyrábějí například značky Oreo, Milka nebo belVita (v Česku BeBe Dobré ráno) a také produkty značky Opavia určené výhradně pro český a slovenský trh. Na domácí trh jde okolo patnácti procent výrobků.

Prezident divize sušenek Romeo Lacerda řekl, že opavský závod je pro Mondelez jedním z nejvýznamnějších na světě. „Snažili jsme se postavit továrnu, která by byla inovativní a pomohla nám reagovat na zvýšenou poptávku,“ uvedl.

Sušenky dělají v Opavě. A také ve Španělsku

Společnost se podle Lacerdy snaží odbornost každého závodu koncentrovat a zaměřovat na konkrétní produkty. „Třeba sušenky Oreo se vyrábějí jen na dvou místech, jeden závod je ve Španělsku, druhý tady v Opavě. Dalším příkladem jsou produkty, u nichž se kombinuje oplatka a čokoláda, jako je třeba Fidorka nebo sušenky Milka. Ty se vyrábějí jenom tady v Opavě. Tyto segmenty rostou, a proto rostou i závody, které se jim věnují,“ dodal.

Sušenky se v opavském závodě pečou na šestnácti výrobních linkách, z nichž pět firma označuje jako linky budoucnosti – mají vyšší kapacitu a jsou flexibilně nastavitelné.

Do stavby nové haly (na snímku vlevo) a modernizace původní výroby firma investovala více než čtyři miliardy korun.
Zdroj: Mondelez International

Tradice od roku 1840

Tradice výroby sušenek v Opavě sahá až do roku 1840. Továrna se několikrát stěhovala. Od roku 1901 do roku 1997 působila v průmyslovém objektu v Olomoucké ulici, poté se přemístila do zcela nového výrobního areálu v části Vávrovice. Historie továrny je spjata s rodinou zakladatelů cukrovinkářské výroby Fiedorů, které dodnes připomíná kulatá oplatka Fidorka.

Mondelez International dosáhl v roce 2017 tržeb přibližně 26 miliard dolarů (více než 560 miliard korun). Jeho výrobky se prodávají zhruba ve 160 zemích světa. Společnost je světovou jedničkou v segmentu sušenek, čokolád, žvýkaček, bonbonů a práškových nápojů.