Podle Hospodářské komory letos porostou mzdy o 8,6 procenta. Růst HDP má překročit čtyři procenta

Mzdy letos vzrostou o 8,6 procenta a s vyšší produktivitou práce vytlačí růst ekonomiky nad čtyři procenta. Slabší koruna zase podpoří export. Vyplývá to z aktuální prognózy Hospodářské komory. Za letošní první čtvrtletí vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda v Česku meziročně o 8,6 procenta a překročila 30 tisíc korun.

Podle prognózy neklesne růst mezd pod osm procent ani v příštím roce. Růst mezd spolu s nedostatkem zaměstnanců pak vede firmy k investicím do efektivnější výroby, což je podpořené i masivní domácí a zahraniční poptávkou. Hospodářská komora proto očekává, že letos skokově stoupne meziroční produktivita práce.

Svižný růst mezd, který letos oproti loňsku ještě zrychlí, úzce souvisí s významnými investicemi firem a s rekordně nízkou nezaměstnaností. Mzdy rostou vytrvale už od roku 2014 a růst za první čtvrtletí 2018 byl nejvyšší za posledních deset let. Reálný růst průměrné mzdy – po zahrnutí růstu cen – dosáhl 6,6 procenta, což je dokonce nejvíce od roku 2003.

Zaměstnavatelé ve velkém reorganizují výrobu a vybavují své provozy i zaměstnance novými technologiemi. To má za výsledek výrazný meziroční nárůst produktivity, která představuje pro český HDP nový růstový  faktor. Ten dostane letošní růst české ekonomiky ke 4,2 procenta.

  • Česká národní banka v květnové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos čeká ČNB růst ekonomiky o 3,9 procenta a příští rok o 3,4 procenta.
  • Ministerstvo financí v dubnové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta a příští rok na 3,3 procenta.
  • Česká bankovní asociace zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 3,6 procenta, příští rok čeká růst o 2,8 procenta.

Letošní vývoj HDP také ukáže, jak mocná je kupní síla českých obyvatel. Růst maloobchodu přesáhne šestiprocentní hranici a měl by potenciál růst i více, nebýt kritického nedostatku pracovních sil.

Pozitivní impuls tuzemskému hospodářství přinese ale i česká měna. Ta je letos slabší, než se očekávalo, a podpoří tak český export. Pomalejší posilování koruny, která se v průměru letos dostane na 25,40 Kč za euro, pomůže tuzemskému exportu dosáhnout 6,8procentního růstu.