V případě slabší koruny nevylučuje Rusnok rychlejší růst sazeb

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok předpokládá, že koruna v příštích týdnech začne zpevňovat. Řekl to v rozhovoru s agenturou Reuters na konferenci ve Stockholmu. ČNB by podle něj mohla přikročit k rychlejšímu a výraznějšímu zvyšování úrokových sazeb, pokud by koruna po delší dobu zůstala na slabší úrovni, než centrální banka původně předpovídala.

Bankovní rada ČNB na posledním zasedání začátkem května nechala svou základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta. Rusnok tehdy uvedl, že na základě nové makroekonomické prognózy letos připadá v úvahu jedno zvýšení základní úrokové sazby, a to na konci roku. Dodal však, že s ohledem na vývoj kurzu koruny nelze vyloučit dřívější růst sazeb.

Zároveň však v nové prognóze změnila centrální banka očekávaný vývoj české měny. Průměrný kurz letos odhadují na 25 korun za euro a příští rok má posílit na 24,40 koruny za euro. V předchozí prognóze ČNB počítala pro aktuální rok s průměrným kurzem 24,90 koruny za euro a příští rok s 24,50 koruny za euro.

Koruna byla ve středu nejslabší od konce loňského roku

Kurz koruny k euru se ve středu dostal na nejslabší hodnotu od konce loňského roku, a to na 25,85 koruny za euro. Analytici oslovení ve čtvrtek ČTK se nicméně shodli na tom, že aktuální oslabování kurzu koruny je dočasnou záležitostí, nikoli počátkem nového trendu.

Zároveň nevyloučili, že v následujících týdnech může koruna ještě dále oslabit a posunout se blíže k hranici 26 korun za euro. Do začátku prázdnin by však podle nich mohla posílit.

ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby letos na počátku února. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu. V březnu sazby ČNB nechala beze změny.