Ceny u pump rostou sedmý týden v řadě, nejvyšší jsou v Praze

Pohonné hmoty v České republice nadále zdražují. Cena benzinu za poslední týden stoupla o 36 haléřů na 31,70 koruny za litr. Nafta je dražší o 40 haléřů a řidiči ji u pump koupí v průměru za 30,78 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Paliva v Česku zdražují sedmý týden v řadě. Tento týden se ceny vyšplhaly na úroveň září roku 2015.

Nejdráž nadále tankují motoristé v Praze. Litr naturalu je vyjde v hlavním městě v průměru na 32,82 koruny a nafta na 31,90 koruny za litr. Přes 32 korun se cena benzinu přehoupla ještě v krajích Středočeském, Plzeňském a na Vysočině. V těchto krajích je zároveň nafta dražší než 31 korun za litr. Nejlevněji se naopak tankuje v Ústeckém kraji, kde litr benzinu stojí 31,26 koruny. Nafta vyjde řidiče nejlevněji v Královéhradeckém kraji, kde ji čerpadláři prodávají průměrně za 30,30 koruny za litr.

Čeká se další zdražování

V posledním týdnu růst cen na čerpacích stanicích akceleroval, a reagoval tak na raketový růst ceny ropy na světových trzích, uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Připomněl, že ropa Brent se nyní obchoduje poblíž hranice 77 dolarů za barel, což jen za poslední týden představuje nárůst o více než pět procent. Vysoké ceny pohonných hmot jsou zapříčiněny i slábnoucí korunou vůči dolaru. 

Ekonom zdůraznil, že současné ceny benzinu a nafty v České republice nezohledňují plně vývoj na světových trzích, proto lze v příštím týdnu očekávat další zdražování. Vyhrocenou situaci na trhu s ropou pak připisuje jednak rozhodnutí USA vypovědět jadernou dohodu s Íránem plus zavést rozsáhlé sankce a také současnému zvyšování geopolitického napětí na Blízkém východě (Izrael vs. Írán). 

„Případný konflikt na Blízkém východě by komplikoval dodávky ropy, což by vedlo k dalšímu raketovému růstu ceny,“ dodal Křeček.