Čína a USA se snaží odvrátit obchodní válku. Vyjednavači přiznali velké neshody

Čína a Spojené státy dosáhly shody v některých oblastech jejich obchodního sporu. Stále ale panují relativně velké neshody. Uvedla to tisková agentura Nová Čína s odvoláním na informace ministerstva obchodu. Podrobnosti však neposkytla. Podle Nové Číny zástupci obou zemí jednali o zvýšení vývozu USA do Číny, obchodování se službami, ochraně práv duševního vlastnictví a tom, jak vyřešit používání cel a necelních opatření, tedy jiných opatření než cel, která omezují obchod mezi zeměmi.

„Obě strany si uvědomují, že v některých otázkách existují stále velké rozdíly a že musí pokračovat v práci, aby dosáhly dalšího pokroku,“ řekl po setkání čínský vicepremiér Liou Che. Nyní by měl být vytvořen postup pro další jednání o příslušných tématech.

„Dosavadní krátké zprávy naznačují, že zatím neexistují konkrétní kroky, které by bylo možné podniknout ke zmírnění obchodního napětí. V tomto ohledu jednání (mezi Čínou a USA) nezmírňuje obavu ohledně růstu regionu,“ komentoval výsledky stratég Commonwealth Bank of Australia Andy Ji. Hlavní konzultant společnosti Agriculture Consultancy Shanghai Li Čchiang však označil zprávy v zásadě za vítězství, protože je to lepší než obchodní válka.

Americký ministr financí Steven Mnuchin novinářům po setkání řekl, že jednání s čínskými zástupci bylo velmi dobré. Více se však nechtěl k situaci vyjadřovat.

Trump hrozí, že uvalí cla na dovoz čínského zboží do USA

Americký prezident Donald Trump kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševního vlastnictví a vysoké obchodní přebytky. Hrozí, že uvalí cla na dovoz čínského zboží do USA v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč) ročně. Peking již představil své plány na odvetná opatření a na finančních trzích panují obavy, že spor přeroste v obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

List The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na dokumenty vydané před jednáním uvedl, že americká delegace žádala Čínu, aby snížila obchodní přebytek se Spojenými státy do roku 2020 o 200 miliard USD a snížila cla na všechny produkty na úroveň, která nebude překračovat výši cel uvalených Spojenými státy. Delegace také požádala Čínu, aby zastavila subvence pro vyspělou technologii. Podle WSJ čínští představitelé považují návrh za nepoctivý.

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje také uvedla, že Čína požádala Spojené státy, aby pozměnily rozhodnutí ohledně čínského výrobce telekomunikačních zařízení ZTE. Washington zakázal v dubnu americkým podnikům prodávat software a součástky ZTE. Zákaz patrně souvisí s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu. Washington sice tvrdí, že zákaz nesouvisí s širší obchodní politikou, v Číně ale panuje přesvědčení, že kroky proti ZTE jsou součástí širšího obchodního sporu mezi oběma zeměmi.

Trump již dříve žádal Čínu, aby snížila přebytek obchodu s USA ze současných 375 miliard USD o 100 miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.