Ministerstvo schválilo šest miliard na opravy mostů a silnic. Do konce roku mohou kraje žádat o dalších deset

Ministerstvo pro místní rozvoj schválilo zhruba 80 procent objemu evropských dotací na rekonstrukce a modernizaci mostů a silnic II. a III. tříd. Jde celkem o šest miliard korun z požadovaných 7,3 miliardy, z toho přímo na opravy mostů připadly čtyři miliardy. Do konce roku mohou kraje na tyto účely žádat o dalších deset miliard korun. Na setkání s novináři o tom informovala ministryně pro místní rozvoj v demisi Klára Dostálová (za ANO).

„Celkem máme v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) na tyto účely 25 miliard korun. Z toho v rámci první výzvy, která skončila už v loňském roce, máme první projekty v realizaci. Součástí rekonstrukcí jsou i mosty. Podařilo se jich rekonstruovat 42. K tomu ještě dalších 29, které jsou součástí konkrétní silnice. Celkově šly na rekonstrukce mostů zhruba čtyři miliardy,“ uvedla Dostálová.

Nejvíce peněz z první výzvy šlo do Středočeského kraje, kde se zmodernizovalo nebo modernizuje 22 mostů za 910 milionů korun. Následují Jihočeský a Jihomoravský kraj.

Mezi největší projekty patří rekonstrukce mostu v centru Vsetína za 162 milionů korun nebo rekonstrukce mostu přes vodní nádrž Švihov u Brzotic ve Středočeském kraji za 101 milionů. Peníze byly použity také na modernizaci lávek pro pěší nebo cyklisty. Příkladem je most přes říčku Klenici u Mladé Boleslavi za 7,6 milionu korun, který se v případě povodně může zvednout.

Dostálová je přesvědčena, že 25 miliard korun, které jsou k dispozici na současné programové období, kraje využijí. „Kraje deklarují, že tuto částku vyčerpají. Určitě si nemyslím, že by se ty peníze musely přesunout do nějakých jiných programů,“ doplnila.

Ve špatném stavu byla loni téměř čtvrtina mostů

Podle údajů, které zveřejnila Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), bylo loni v Česku na silnicích druhé a třetí třídy ve špatném stavu 23,2 procenta mostů. Šlo o 2914 mostů z celkem 12 579. V havarijním stavu jich bylo 102, tedy 0,8 procenta. V bezvadném stavu bylo 1470 mostů, tedy necelých 12 procent.

Vydáno pod