Mezi české manažery čtvrtstoletí patří Frolík, Cienciala či Valová

Mezi první desítku manažerských osobností, kterou vybrala Česká manažerská asociace (ČMA) u příležitosti 25 let soutěže Manažer roku, patří například šéf společnosti Linet Zbyněk Frolík, bývalý ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala či zakladatelka společnosti SIKO koupelny Jaroslava Valová.

Do oceněné desítky se dostaly i manažerské ikony, jako je Vladimír Feix (Karlovarský porcelán), Zdeněk Pelc (GZ Media, dříve Gramofonové závody v Loděnicích), Bořivoj Kačena (Eurovia CS, dříve Stavby silnic a železnic), Štěpán Popovič (Glaverbel, dříve Sklounion Teplice), Jan Rýdl (TOS Varnsdorf), generální ředitel ČEZu Daniel Beneš či Lubomír Stoklásek (Agrostroj Pelhřimov).

Jeho celoživotní manažerská kariéra je spojena s energetikou. Před nástupem k akciové společnosti ČEZ, jejíž šéfem dnes je, byl v letech 1993 až 2004 postupně ředitelem tří energetických firem. Je viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V roce 2004 se stal ředitelem nákupu ČEZ a následně v roce 2006 ředitelem divize Správa a místopředsedou představenstva. Od roku 2011 je pak ve firmě předsedou představenstva. 

Manažerem roku se stal v roce 2014. Při vyhlašování bylo řečeno, že porota vybírala podle výsledků v posledních třech letech a více než dříve akcentovala produktivitu práce a základní makroekoomické údaje. Důraz byl kladen také na společenskou odpovědnost, včetně toho, jak se firmy chovají ke svým zaměstnancům.

Daniel Beneš
Zdroj: ČT24/ČEZ

Prošel řadou manažerských i politických funkcí. Jeho profesní kariéra však byla především 37 let spjata s Třineckými železárnami, kde působil v různých manažerských funkcích, z toho v závěru 14 let v pozici generálního ředitele a předsedy představenstva.

Byl ministrem průmyslu a obchodu (2013–2014) a také viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR. Od roku 2016 je senátorem a také zmocněncem vlády pro tři kraje. Je docentem pro obor Řízení průmyslových systémů, byl rektorem Vysoké školy podnikání a práva.

V roce 2008 získal titul Manažer roku. Je držitelem ocenění American Management Association a Management Centre Europe – Certified Strategic Manager, uvedla Česká manažerská asociace.

Jiří Cienciala
Zdroj: ČT24/Roman Vondrouš

„Dlouhodobě oceňujeme mimořádné manažerské osobnosti. Řada z nich vybudovala byznys na zelené louce, mnozí zachránili a dokázali úspěšně vést i velké podniky. Dnes oceňovaná generace manažerů je nositelem bezprecedentní transformace české ekonomiky z plánované na tržní,“ uvedl prezident asociace Pavel Kafka.

Hrnky, talířky i vázy tvoří základ podnikání Vladimíra Feixe, který je generálním ředitelem firmy Český porcelán Dubí. Její vlajkovou lodí je však takzvaný cibulákový dekor.

Do porcelánky v Dubí u Teplic nastoupil Feix už v září 1947 jako učeň a zůstal jí věrný dodnes. Továrnou i oborem prošel od píky. V letech 1971 až 1983 byl jejím ředitelem, následně byl výrobně obchodním ředitelem Karlovarského porcelánu, kam továrna v Dubí spadala. V rámci privatizace v roce 1990 se stal spoluvlastníkem a ředitelem porcelánky v Dubí – zachráncem její existence i výrobního profilu. Spoluvlastní i porcelánku v Duchcově, která vyrábí figurální a ozdobný porcelán. Větší část produkce firmy Český porcelán míří do zahraničí.

Zvítězil hned v prvním ročníku soutěže Manažer roku za rok 1993 a v roce 2013 byl za léta vynikající práce pro rozvoj českého porcelánu uveden do Síně slávy českého managementu.

Vladimír Feix
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Muž s pověstí pracovitého a inovativního manažera dovedl svoji firmu Linet, která se věnuje zejména výrobě zdravotnických a pečovatelských lůžek, od skromných začátků v bývalém kravíně Želevčicích u Slaného k celosvětovému úspěchu. Založil ji s dvěma společníky těsně po sametové revoluci. 

Většina produktů firmy, kterou i dnes spoluvlastní, míří na světové trhy. V roce 2003 získal titul Podnikatel roku a v roce 2009 obdržel titul Manažer roku. V roce 2011 dostal státní vyznamenání Medaili za zásluhy. Stal se Osobností byznysu ČR v roce 2013. Obdržel titul Finalist World enterpreneur of the year 2004 v Monte Carlo a Ruban d'Honneur 2011 v Paříži. Podle České manažerské asociace je příkladem inovátora ve všech směrech řízení. Je viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Pražský rodák Frolík vystudoval obor technická kybernetika a elektronické počítače na elektrotechnické fakultě ČVUT. Kromě řízení firmy se věnoval či věnuje řadě dalších aktivit. Přednáškám na několika univerzitách, zakládal vzdělávací projekt Matematika s chutí, je autorem řady patentů a inovací, v roce 2005 byl u zrodu Akademie produktivity a inovací.  

Zbyněk Frolík, šéf Linetu
Zdroj: Krumphanzl Michal/ČTK

O udělení titulu rozhodla Národní komise České manažerské asociace, složená z odborníků, která vybírala v konkurenci 1500 finalistů soutěže Manažer roku a šesti desítek vítězů jednotlivých ročníků.

Bořivoj Kačena vystudoval stavební fakultu ČVUT a u oboru zůstal po celou svoji profesní kariéru. Řadu let stál v čele Stavby silnic a železnic, dnes je předsedou představenstva Společnosti pro rozvoj silniční dopravy, členem dozorčí rady Komerční banky nebo členem Správní rady ČVUT.

Podnikovým ředitelem Stavby silnic a železnic byl zvolen v roce 1988, v devadesátých letech se pak stal předsedou představenstva a generálním ředitelem podniku. Když v roce 2000 Stavby silnic a železnic dokončily transformaci, začlenily se do největší dopravně stavební korporace světa – francouzské Vinci. V Eurovii CS, která se stala v koncernu Vinci následníkem Staveb silnic a železnic, zastával funkci předsedy představenstva a generálního ředitele až do roku 2007, kdy přešel do dozorčí rady firmy.

Titul Manažera roku získal za rok 2002. Ještě předtím byl francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem uveden do rytířského stavu za zásluhy o rozvoj česko–francouzských vztahů v oblasti byznysu.

Bořivoj Kačena
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Manažer, který je neoddělitelně spojen s historií i současností Gramofonových závodů Loděnice (dnes GZ Media) u Berouna. Na místo ředitele zde nastoupil v roce 1983. V současné době je majitelem a předsedou představenstva této firmy, která je největším světovým producentem vinylových desek na světě. Vyrábí také datové nosiče (CD, DVD, BD). 

Pelc se věnuje hlavně inovacím, technickému rozvoji a zahraniční expanzi firmy. Na vrcholu řídicí struktury úspěšné firmy je přes 30 let, uvedla Česká manažerská asociace. 

Titul Manažera roku získal v roce 2000. V roce 2015 potom titul Podnikatel roku. Věřil v renesanci vinylových desek i v době, kdy to vypadalo, že je na celém světě úplně nahradí cédéčka. 

Zdeněk Pelc
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Za 25 let soutěž Manažer roku ocenila téměř 1500 finalistů. Letos nebyli vyhlašováni manažeři roku, z finalistů a manažerů roku předchozích 24 ročníků byla vybrána a oceněna titulem manažer čtvrtstoletí desítka z nich. Jejich profily uvádíme ve speciálních boxech. 

Před listopadovou revolucí i po ní se jeho kariéra točila kolem skla. V devadesátých letech pak zastával vysoké manažerské pozice například v PPF či ve Svazu průmyslu a dopravy.

Na přelomu 70. a 80. let řídil závod Lesní správa v Dubí, produkujícím skleněná vlákna. Následně řídil firmu Sklotas. V roce 1989 se stal generálním ředitelem Sklounion Teplice a řídil jeho privatizaci do rukou společnosti Glaverbel. V letech 2001 se stal navíc i ředitelem Glaverbel Group pro střední a východní Evropu. 

Jako jediný vyhrál soutěž Manažer roku dvakrát – v roce 1993 a v roce 1997, uvedla Česká manažerská asociace. V roce 2009 byl uveden do Síně slávy českého managementu. Stál u založení Svazu průmyslu a dopravy ČR a v letech 1993–2000 byl jeho prezidentem. V roce 2016 obdržel od prezidenta republiky vyznamenání Za zásluhy.

Štěpán Popovič
Zdroj: Krumphanzl Michal/ČTK

V polovině devadesátých let zprivatizoval továrnu na obráběcí stroje TOS Varnsdorf a dlouhá léta ji vedl. Později předal její vedení svému synovi stejného jména. Dosud je předsedou dozorčí rady. 

Za jeho vedení se podnik, který byl původně před bankrotem, transformoval do rodinné firmy známé dnes po celém světě díky technické úrovni a kvalitě obráběcích strojů. Do skupiny dnes patří výrobní závody v Číně, Tchaj-wanu a Rusku.

Působil i jako prezident Svazu strojírenské technologie a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR. Soutěž Manažer roku vyhrál v roce 1997 a v roce 2003 se umístil v TOP 10. Byl zařazen do Galerie osobností českého průmyslu, uvedla Česka manažerská asociace. 

Jan Rýdl z TOS Varnsdorf (na snímku z roku 1997)
Zdroj: Petrášek Radek/ČTK

Národní komise České manažerské asociace (ČMA) udělila také ocenění ve zvláštních kategoriích. Mladý manažerský talent: Aleš Gothard, hlavní stavbyvedoucí Metrostav.
Malá / střední firma: Jana Malá z Moravské ústředny Brno, což je specializovaný e-shop se zaměřením na kvalitní a smysluplné hračky. Zemědělství: Jiří Zelenka, předseda představenstva Zemědělského družstva Krásná Hora. Aplikovaný výzkum: Miroslav Václavík, generální ředitel Výzkumného ústavu technických strojů Liberec. Regionální rozvoj: Jan Hůda, předseda představenstva Rybářství Třeboň. Veřejná správa: Věra Palkovská, starostka města Třinec. Zdravotnictví: Vladimír Beneš, přednosta Neurochirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Vzdělávání: Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy. Společenská odpovědnost: Viliam Sivek a Kateřina Siveková, zakladatelé terapeutického centra Modré dveře.

Je srdcem strojař. To jej vedlo v roce 1997 ke koupi upadající firmy Agrostroj Pelhřimov s vizí její záchrany a rozvoje. Firmu nejen vlastní, ale i úspěšně řídí – je jejím generálním ředitelem a předsedou představenstva. Z firmy před likvidací vytvořil prosperující podnik s více než desetinásobnými tržbami a vysokou mezinárodní konkurenceschopností, která umožňuje prakticky veškerou produkci exportovat.

Stokláskův podnik patří nyní mezi největší výrobce dílů pro světové značky kamionů, zemědělských či užitkových vozidel. Zdvojnásobení počtu zaměstnanců a více než zdesetinásobení obratu se opírá o obrovský růst produktivity práce.

Jeho zásluhy o zaměstnanost v regionu jsou veliké, zaměstnanci o něm s úctou říkají „to je náš Baťa“, uvedla Česká manažerská asociace. Soutěž Manažer roku vyhrál Stoklásek v roce 2011 a Podnikatelem roku byl vybrán za rok 2017. V tomtéž roce mu bylo uděleno státní vyznamenání Za Zásluhy.

Lubomír Stoklásek
Zdroj: EY Podnikatel roku

Svoji firmu SIKO koupelny založila již v roce 1991 a jako generální ředitelka ji řídila neuvěřitelných 25 let. Začínala s jednou prodejnou v jihočeských Čimelicích pouze z rodinných úspor. Do práce postupně zapojila celou svoji rodinu, včetně všech tří dětí, které jsou nyní po úspěšném mezigeneračním transferu ve vedení společnosti.

Valová začala podnikat ve svém obývacím pokoji, první obchod byl u hlavní silnice na Prahu. Dnes má Siko Koupelny v ČR a na Slovensku 800 zaměstnanců a přes 50 prodejen. Název Siko je zkratkou slov stavební, izolace, keramika a obklady.

Soutěž Manažer roku vyhrála v roce 2013 a v témže roce byla finalistkou soutěže Podnikatel roku. Zvítězila v žebříčku TOP Ženy 2017 i v žebříčku Ocenění českých podnikatelek. Na čelních příčkách nejrůznějších národních žebříčků a anket se již řadu let umisťuje nejen ona sama, ale i rodinná firma Siko, uvedla Česká manažerská asociace. 

Jaroslava Valová
Zdroj: ČT24

Manažerská asociace udělila rovněž cenu Inovace pro udržitelný rozvoj, kterou získal Zakladatel a jednatel společnosti Český ostrovní dům Pavel Podruh. Záměrem oceněného projektu je „podpora nástupu udržitelnějších technologií do běžných domácností a budov a disrupce trhu směrem k environmentálně šetrnějším způsobům nakládání se zdroji“.

Byznys ČT24: Jak poznat dobrého manažera (zdroj: ČT24)