Bulharsko může získat část majetku, který tam prodáváme, připustil ČEZ

Dva týdny poté, co oznámila prodej svého majetku v Bulharsku, připustila česká elektrárenská společnosti ČEZ, že prověří možnost vstupu bulharského státu do celé transakce. V Bulharsku totiž prodej dceřiných společností ČEZu malé místní firmě Inercom vyvolal požadavek části veřejnosti a některých politiků na demisi vlády.

Požadavek na vstup Bulharska přišel od Inercomu, uvedla mluvčí ČEZu Alice Horáková. Pomoci v dalším postupu mají analýzy zpracované oběma stranami. 

„Přestože v průběhu prodejního procesu, který běžel celý loňský rok, bulharská vláda o koupi prodávaných aktiv neprojevila oficiálně zájem, vyjde ČEZ svému obchodnímu partnerovi vstříc a tuto možnost prověří,“ uvedla Horáková.

ČEZ při oznamování transakce uvedl, že výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice v eurech. Dvoutřetinový podíl ve třech bulharských rozvodných společnostech koupil ČEZ v roce 2004 za 281,5 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu 7,12 miliardy korun). Tuzemská média dříve spekulovala, že transakce může ČEZu vynést osm až devět miliard korun.

Aféra ohrozila bulharskou vládu a přiměla premiéra Bojka Borisova, aby se nedávno setkal s majitelkou Inercomu Ginkou Varbakovovou. Hovořil s ní právě o postoupení kontrolního balíku akcií v provozech, jichž se ČEZ zbavuje, bulharskému státu.

Smlouva mezi firmami vyvolala v Bulharsku pochybnosti, zda tak malý podnik, jako je Inercom, je schopen financovat a řídit strategicky důležité energetické provozy. Nedůvěru také vyvolaly nejasnosti, z jakých zdrojů firma získala peníze potřebné k tak velkému nákupu.

S jejími vlastníky se navíc dobře zná ministryně energetiky Temenužka Petkovová, která v souvislosti s transakcí oznámila odchod z vlády. Premiér Borisov nejprve uvedl, že její rezignaci přijme, v pondělí ale jeho náměstek vyjádřil stanovisko, že k tomu není důvod.

Společnost ČEZ se rozhodla z Bulharska odejít kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady. Kromě toho se chce soustředit na Českou republiku a střední Evropu a na obnovitelné zdroje energie v zemích, jako je Německo a Francie. Předloni ČEZ zahájil mezinárodní arbitráž proti bulharské vládě.

Společnost už loni oznámila, že našla kupce pro svou bulharskou černouhelnou elektrárnu Varna, kterou prodávala odděleně.