Nižší odvody na sociální pojištění? Vláda plán odkládá, neměla by na důchody

Návrh rozpočtu pro příští rok počítá se zvýšením penzí (zdroj: ČT24)

Vláda v demisi odkládá plán na snížení sociálního pojištění. Hlavním důvodem je návrh na rekordní růst důchodů o víc než 900 korun, který přijde státní rozpočet v příštím roce na desítky miliard. A snížení sociálních odvodů by mohlo přivést důchodový účet do problémů. Navíc si to nepřejí ČSSD ani KSČM, se kterými hnutí ANO vyjednává o podpoře příští vlády.

„Zatím to není na stole. My samozřejmě čekáme i na vyjednávání o vládě, protože naši partneři se k tomu budou vyjadřovat,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s tím, že by ke změnám v sociálním pojištění mohlo dojít v dalších letech.

Ve svém volebním programu přitom hnutí ANO slibovalo firmám snížení sociálních odvodů až o pět procentních bodů. Záměr pak přejala vláda Andreje Babiše i do programového prohlášení. Zatím ale dostaly přednost jiné priority: zrušení supehrubé mzdy, štědřejší výdaje na školství a právě zvyšování důchodů.

Teď platí firmy z hrubé mzdy zaměstnanců na sociální pojištění 25 procent, dalších 6,5 procenta pak odvádějí zaměstnanci a živnostníci. Celkem jde tedy na sociální pojištění 31,5 % z výdělku. Jen letos chce stát do rozpočtu díky tomu vybrat skoro půl bilionu korun.

Odvody na sociální pojištění
Zdroj: ČT24

Drtivou část pak použije na výplatu starobních důchodů. „Tyto příjmy jsou příjmy právě pro důchodový účet, a pokud to nespojíme s důslednou důchodovou reformou, která nám doufám přežije volební období této vlády, tak bychom to měli včas odložit,“ varuje ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO).

  • Rok 2016: 428,5 miliardy Kč
  • Rok 2017: 466,1 miliardy Kč
  • Rok 2018: 496,9 miliardy Kč

Ministerstvo financí už teď počítá v připravovaném státním rozpočtu na rok 2019 se zvýšením důchodů nebo se snížením daně z příjmu. Snížení sociálního pojištění zaměstnavatelů by tak mohlo podle ministryně Aleny Schillerové ohrozit chystaný padesátimiliardový schodek.

Události, komentáře: Jak nová vláda změní daně? (zdroj: ČT24)

Levice proti, pravicové strany pro nižší odvody

Snížení pojistného o každý procentní bod znamená rozpočtovou ztrátu ve výši 16 miliard korun. A i proto s ním nesouhlasí ČSSD ani komunisté: tedy strany, které jednají s hnutím ANO o nové vládě.

„Náš systém důchodů, které jsou už i tak nízké, je postaven právě na sociálním pojištění. Pokud by se snižovalo, tak by se těžko mohli naši senioři těšit na to, že by se jim zvyšovaly důchody,“ podotkla místopředsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Valachová (ČSSD).

„Naše daňová kvóta je nižší než v sousedním Německu, a není podle mého soudu dobré, abychom si toto vzali jako prioritu,“ dodává předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zcela opačně to pak vidí pravicové strany: podle nich by mělo být snížení odvodů pro firmy jasnou prioritou: „Cena práce je zbytečně zvyšována těmi vedlejšími odvody. My se budeme snažit ostatní strany přesvědčit, aby k jistému ulehčení v tomto směru došlo,“ uvedl ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

„Měli bychom snížit odvody až o osm procentních bodů, což by pomohlo jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům, kteří by měli vyšší mzdy,“ navrhuje místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.