Rok bez peněz. Češi, kteří pracovali na Slovensku, stále řeší problémy s důchody

Reportáž: "Federální" potíže s penzemi (zdroj: ČT24)

Zatímco v Česku už jsou v důchodovém věku, podle slovenských zákonů ještě ne. V uplynulých pěti letech žádalo o česko-slovenský důchod zhruba třicet tisíc Čechů, většina řeší problémy s jeho přiznáním a zůstávají bez jakéhokoli příjmu. Rozdělení důchodového systému patřilo před 25 lety mezi nejnáročnější problémy spojené se zánikem Československa.

Jednašedesátiletá Tatiana Popová z Jarcové na Vsetínsku se ocitla v důchodovém vakuu. Osmnáct let pracovala na Slovensku a pětadvacet let v Česku. V roce 1994 se s rodinou přestěhovala z Žiliny na Valašsko, je občankou Česka a od loňského září má nárok na starobní důchod. Když ale chtěla ze Slovenska získat doklady, že pracovala v Žilině, narazila.

Základní problém Tatiany Popové je, že podle českých pravidel už je penzistkou s nárokem na důchod, podle slovenského rozhodnutí ale penzistkou bude až od října 2018. „Vzhledem k tomu, že důchodový věk dovršíte 14. října 2018, vaši žádost o důchod zamítáme,“ cituje žena z dopisu od slovenských úřadů. Nechápe, jak je to možné, když je občankou České republiky, kde nárok na důchod má.

Bez dokumentů ze Sloveska peníze nedostane

Smlouva mezi Českem a Slovenskem o sociálním zabezpečení ale mluví jasně. Pokud k 31. 12. 1992, tedy k datu rozdělení federace, byl zaměstnavatel ze Slovenska, což je případ paní Popové, řídí se důchod podle slovenských pravidel. A podle nich žena nárok zatím nemá. Na českou část důchodu sice ano, ale bez dokumentů ze Slovenska není výplata peněz možná.

Doba vyřízení žádosti o důchod je v zásadě ovlivněna dobou čekání na zaslání potvrzení od slovenské Sociální pojišťovny. Na tuto dobu nemá ČSSZ přímý vliv.
Jana Buraňová
mluvčí České správy sociálního zabezpečení
Počet žádostí o česko-slovenský důchod
Zdroj: ČT24

„Je mi divné, že se to za dvacet pět let ještě nevyřešilo,“ pozastavuje se nad situací Tatiana Popová. Problém neřeší sama, podobných česko-slovenských důchodců jsou tisíce. Rodina paní Popové už sedm měsíců žije jen z důchodu manžela.