ČNB zřejmě zvedne úrokové sazby, investoři budou pozorně sledovat korunu, míní analytici

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zřejmě zvýší úrokové sazby a následně poprvé od zahájení intervencí v roce 2013 zveřejní i odhadovaný kurz koruny vůči euru. Investoři jsou ve střehu. Pokud by koruna neposilovala tolik, jak ČNB přepokládá, byl by to pro trh signál, že centrální banka může zvyšovat úrokové sazby rychleji, než čeká její prognóza. Tématu se bude ve čtvrtek od 21 hodin věnovat také nový pořad – Byznys ČT24.

  • Na posledním měnovém jednání 21. prosince ponechala bankovní rada úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,5 procenta.
  • Naposledy rada zvýšila úrokové sazby na počátku listopadu o 0,25 procentního bodu na současnou úroveň. Předtím zvýšila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé od února 2008. 
  • Čtvrtečního zasedání rady se zúčastní pět ze sedmi jejích členů. Na jednání nebude přítomen viceguvernér Mojmír Hampl a člen bankovní rady Oldřich Dědek.

Analytici předpovídají, že základní úroková sazba stoupne od čtvrtka o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. „Důvod, proč bude ČNB sazby zvyšovat, je prostý. Vývoj domácí ekonomiky je až na drobné odchylky téměř v souladu s listopadovou makroekonomickou prognózou ČNB. Kromě toho platí, že se česká ekonomika stále více přehřívá, přičemž v některých případech, jako například na pracovním trhu, již hoří. Současný stav české ekonomiky si tak jednoznačně říká o další zvýšení sazeb,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Vyšší sazby obecně zdražují půjčky, což by v praxi mohlo znamenat třeba zdražení hypoték. Na druhou stranu by se lidé mohli po letech dočkat lepšího úročení na spořicích účtech. Což potvrzuje i ekonomka Eva Zamrazilová, podle které se již první známky toho, že některé banky začínají nabízet trochu vyšší zhodnocování vkladů na spořicích účtech, objevují. A to již  po dvou zvýšeních reposazby.

Zvýšení sazeb podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška naznačilo v uplynulých týdnech několik centrálních bankéřů. „Radní kývnou pro další zvýšení sazeb. Od srpna, kdy se zpřísňováním své měnové politiky v současné fázi začali, již v pořadí třetí,“ předpokládá i hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Novák přitom upozornil, že ze současných vyjádření centrálních bankéřů vyplývá, že je aktuální posilování koruny nijak neznervózňuje. „Z toho lze vyvodit, že ČNB v makroekonomické prognóze pravděpodobně uvede o něco silnější hodnotu kurzu koruny k euru oproti současným zhruba 25,40 koruny za euro,“ uvedl.

Byznys ČT24 startuje

Analytici také v posledních týdnech začali připouštět, že může dojít během roku až k trojímu zvýšení úrokové sazby namísto původních dvou. „Centrální banka sice zatím počítá pouze s dvojím zvýšením sazeb, ale rostoucí domácí ekonomika a mzdové tlaky jí pravděpodobně dovolí jít letos se sazbami ještě dále,“ konstatuje tým analytiků Komerční banky.

A právě hlubší pohled na to, jak moc bude ČNB v následujících měsících skutečně zvyšovat úrokové sazby a jaké to bude mít dopady na běžné účty lidí v bankách může poskytnout i nový pořad České televize s názvem Byznys ČT24, který startuje ve čtvrtek.

Jeho prvním hostem bude Pavel Kysilka, bývalý pověřený guvernér ČNB a zakladatel 6Dacademy. 

„Pořad má  rozvíjet a komentovat ekonomické dění podobně jako pořad Horizont rozvíjí zahraniční zpravodajství,“ uvedl vedoucí ekonomické redakce Jan Cizner. Počítá se i  s interaktivním zapojením diváků. Ti mohou posílat své otázky nebo komentáře na Facebook nebo Twitter. Současně se spustí i nové webové stránky Byznysu ČT24.

Na obrazovkách se objeví každý čtvrtek od 21 hodin v rámci zpravodajského bloku Devadesátka ČT24. V třiceti minutách přinese zajímavé zprávy ze světa ekonomiky, peněz a zákulisí byznysu.

Kromě hlavního rozhovoru každý týden nabídne i aktuální téma, které v jedné minutě rozeberou významní ekonomové, nebo poskytne pohledy za kulisy firem. Zároveň přestaví osobnost týdne – podnikatele, který vydělal díky výjimečnému obchodu, přišel s něčím zajímavým nebo naopak prodělal.

Potvrzenými hosty pro nadcházející díly jsou například současný guvernér České národní banky Jiří Rusnok, ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, ministryně financí Alena Schillerová nebo Oliver Dlouhý, zakladatel vyhledávače letenek Kiwi.com.