Platy v sociálních službách se citelně liší, nerostly stejně

Platy v sociálních službách se citelně liší, nerostly stejně (zdroj: ČT24)

Platy v sociálních službách zůstávají i po loňském zlepšení citelně rozdílné. Ti, kteří pracují v neziskových a církevních organizacích, jsou na tom až o patnáct procent hůř než ti, které zaměstnávají krajská zařízení. V nich zvedali platy podle tabulek. V řadě organizací ale lidé stále nevědí, kolik letos dostanou. Ministerstvo však slibuje rychlé rozdělení prostředků.

Společnost Duha kromě chráněného bydlení a podpory samostatného bydlení provozuje centrum denních služeb. Dohromady se v tomto zařízení o klienty s mentálním znevýhodněním stará 65 zaměstnanců. Cílem je pomoci těmto osobám k tomu, aby byly více samostatné, případě jim poradit tam, kde si samy poradit neumí. Proto za nimi v případě chráněného bydlení několikrát týdně dochází asistenti.

„Chodí se mnou po doktorech,“ vysvětluje jedna z klientek chráněného bydlení Marta Dufková.

Platy v sociálních službách
Zdroj: ČT24

V organizacích, které zřizují města a obce, se loni platy zvedaly dvakrát. O 23 a pak o 10 procent. V případě Duhy jsou však rádi, že mohli přidat deset procent. A nyní čekají, kolik peněz letos dostanou z dotací. „První půlrok nemůžeme hospodařit s penězi, takže lidé jsou na základním platu a doufáme, že budeme moct dát odměny v momentě, kdy se dozvíme, jaká je částka,“ vysvětluje běžnou praxi ředitelka společnosti DUHA Eva Brožová.

O práci v sociálních službách je malý zájem. Podle Evy Brožové by pomohlo, kdyby měli jistotu, že potřebný obnos dostanou. „Většina lidí potom odchází, hledá práci s vyšším výdělkem, tady si tolik peněz prostě nevydělá, jen kvůli penězům se to dělat nedá,“ říká asistentka společnosti DUHA Tereza Zetková.

Ministerstvo práce proto už krajům poslalo rozhodnutí o poskytnutí dotace a ty teď můžou vypočítat, kolik organizacím pošlou. Podle Antonína Shejbala z oddělení koncepce financování sociálních služeb na ministerstvu práce a sociálních věcí činí připravený objem peněz na sociální služby téměř 15 miliard korun, což je o tři miliardy víc než loni.