Kladně hodnotí ekonomickou situaci Česka nejvíc lidí od roku 1999

Ekonomickou situaci v Česku na konci loňského roku kladně hodnotilo 45 procent lidí, nejvíce od roku 1999. Dosavadní maximum bylo 40 procent z počátku roku 2017. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Téměř dvě pětiny lidí uvedly, že nepovažují současnou ekonomickou situaci v ČR za ani dobrou, ani špatnou.

Proti říjnovému průzkumu se počet lidí, podle kterých je ekonomická situace Česka dobrá, zvýšil o osm procentních bodů. Naopak podíl negativního hodnocení klesl od této doby o šest bodů na minimum 14 procent.

Hodnocení současné ekonomické situace v ČR
Zdroj: CVVM

Na vysoké úrovni je i hodnocení respondentů ohledně životní úrovně jejich domácnosti. Za dobrou ji koncem roku považovalo 51 procent Čechů. Třetina lidí uvedla, že úroveň jejich domácností není dobrá ani špatná a 14 procent ji vnímá jako špatnou. V porovnání s říjnem se výsledky výrazně nezměnily.

Lépe ekonomický stav vidí voliči ANO, ODS a TOP 09

Svou životní úroveň hůře hodnotí důchodci, nezaměstnaní, dělníci a lidé, kteří volí levicové strany. V hodnocení současné ekonomické situace jsou optimističtější lidé, kteří lépe vnímají svou životní úroveň, mají vyšší příjmy a jsou spokojenější se životem nebo politickou situací. Z hlediska politických preferencí se o ekonomické situaci země lépe vyjadřují voliči ANO, ODS a TOP 09.

Vývoj subjektivního hodnocení životní úrovně domácnosti
Zdroj: CVVM

Průzkum uskutečnilo CVVM ve dnech 2. až 17. prosince 2017 a zúčastnilo se ho 1049 obyvatel České republiky starších 15 let.