Automobilky zvyšují investice do elektrických vozů. Autosalon v Detroitu ale ukazuje i naftové nezmary

Agresivní plány na rozšíření nabídky elektrických vozidel představily na právě probíhajícím autosalonu v Detroitu automobilky Ford, General Motors, Toyota Motor i Volkswagen. Američtí výrobci představili také nové dieselové pickupy.

Americká automobilka Ford Motor plánuje do roku 2022 zvýšit investice do elektrických vozů na 11 miliard dolarů (229 miliard korun). Do roku 2022 pak chce mít druhý největší výrobce aut v USA v nabídce 40 hybridních a plně elektrických modelů. V Detroitu to oznámil předseda správní rady Bill Ford. 

Avizovaný objem investic je výrazně vyšší než dosavadní plán, který počítal do roku 2020 s investicí do elektrických vozů v objemu 4,5 miliardy dolarů.

Loni v říjnu generální ředitel Fordu Jim Hackett investorům řekl, že automobilka sníží v příštích pěti letech náklady o 14 miliard USD a přesune kapitálové investice ze sedanů a spalovacích motorů do rozvoje nákladních vozů a elektrických a hybridních aut. Ze 40 modelů jich má být 16 plně elektrických. Zbývající budou hybridy s dobíjením z elektrické zásuvky. Ford nyní v USA nabízí v elektrické verzi jen svůj model Focus.

Automobilka Volkswagen oznámila v Detroitu, že hodlá během tří let investovat přes 3,3 miliardy dolarů (69 miliard korun) do vývoje a výroby nových modelů značky VW v Severní Americe.

Již koncem minulého roku pak VW oznámil, že chce do června 2019 instalovat v USA 2800 dobíjecích stanic pro elektromobily. Podnik se nejprve zaměří na 17 největších měst. 

Přední světoví výrobci aut tak reagují částečně na tlak regulátorů v Číně, Evropě a Kalifornii, kteří požadují snížení emisí oxidu uhličitého z fosilních paliv, uvedla agentura Reuters. Automobilky jsou rovněž pod tlakem úspěchu výrobce elektrických aut Tesla (osobní a sportovně-užitkové vozy).

Zakladatel Tesly Elon Musk koncem minulého roku uvedl, že firma hodlá v budoucnu zařadit do výroby také dodávkový vůz. Dodávka podle něj přijde na řadu po novém sportovně-užitkovém vozu (SUV) Model Y. Tesla by Model Y měla uvést na trh během zhruba dvou let, upozornila agentura AP. V listopadu pak Tesla představila prototyp elektrického tahače Semi a nový sportovní kabriolet Roadster.

Navzdory poklesu prodejů vozů s naftovým motorem – po emisním skandálu Volkswagenu v roce 2015 – představují nyní americké automobilky nové dieselové pickupy. Agentura Reuters v této souvislosti zmiňuje Chevrolet Silverado a také nabízené naftové verze equinoxu, cruze, colorada a expressu. 

Produktový šéf General Motors Mark Reuss řekl, že jeho automobilka nezpůsobila emisní skandál a navíc ví, jak splnit emisní požadavky. Ford zase plánuje nabízet dieselovou verzi svého prodejního bestselleru F-150.