Veterináři uvolňují pravidla pro domácí zabijačky i přímý prodej od zemědělců

Veterináři uvolňují pravidla (zdroj: ČT24)

Odnášet si výslužku z domácí zabijačky už nebude pro příbuzné chovatele prasat za hranou zákona. Tradiční zvyk oficiálně umožní rozsáhlá novela veterinárního zákona, která začíná platit od středy 1. listopadu. Dále má usnadnit například omezení problémových chovů psů (tzv. množírny) či zvyšuje pravomoci úředních veterinárních lékařů.

U domácích porážek skotu (na rozdíl od prasat, koz a ovcí) však nadále platí nutnost spotřebovat maso a orgány pouze v domácnosti chovatele, zdůraznil ředitel odboru veterinární správy Státní veterinární správy Jan Váňa.

I zde však nově dochází k některým úlevám. Zatímco dosud mohli chovatelé porazit skot pouze do věku 24 měsíců (kvůli obavám z nemoci šílených krav – BSE), nyní to bude až do věku 72 měsíců. Pro věk mezi 24 až 72 měsíci však platí omezení, že chovatel smí porazit maximálně tři kusy za rok. 

Před porážkou skotu a farmově chovaných jelenovitých již nebudou muset drobní chovatelé žádat o povolení krajské veterinární správy. Navíc se povinnost nahlásit porážku nejméně sedm dní předem zkrátila na tři dny.

Od roku 2012 bylo vydáno pět tisíc povolení na domácí porážku skotu. Provedeno pak bylo téměř 10 tisíc porážek.

V případě mimořádných událostí – například když se zvíře zraní a prodlužovalo by se jeho utrpení – je možnost uskutečnit porážku okamžitě a oznámit ji až zpětně, uvedl Váňa. Drobný chovatel skotu ale musí mít potvrzení od soukromého veterinárního lékaře, že opravdu vznikla situace, která jiné řešení neumožňovala. 

Novela veterinárního zákona má také zamezit provozování tzv. množíren psů. Chovatelům ukládá povinnost oznámit chov pěti a více fen starších dvanácti měsíců krajské veterinární správě. Dosud měli oznamovací povinnost pouze chovatelé psů, kteří podnikali na živnostenský list.

„Tato povinnost by měla pomoci v boji proti nelegálnímu množení psů v nevyhovujících podmínkách,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semerád.  

Povinnost označovat psa čipem začne platit od 1. ledna 2020.

Semerád také uvedl, že novela zvyšuje pravomoc úředních veterinárních lékařů. Budou moci zakázat užívat prostory pro zpracování nebo uvádění živočišných produktů na trh. Mohou si také zjednat přístup do staveb, dopravních prostředků a na pozemky. V případech, kdy kontrolované subjekty nechtějí spolupracovat, budou si moci vynutit otevření uzavřených prostor.

Prodej ze dvora už i za hranice kraje

Malé množství živočišných produktů (takzvaný prodej ze dvora) budou moci zemědělci prodávat v některých případech také přímo do restaurací a jídelen. Možnost uplatnit produkty ze dvora se rozšiřuje na území celého Česka (dosud bylo omezeno v rámci kraje). Veterináři také uvedli, že menším chovatelům krav a zejména koz finančně i administrativně ulehčí výrazné snížení frekvence povinných vyšetření mléka.