Miliardový lesnický tendr vyhrála firma Uniles ze skupiny Agrofert

Miliardový lesnický tendr vyhrála firma Uniles ze skupiny Agrofert (zdroj: ČT24)

Vítězem tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2018 až 2022 je firma Uniles ze skupiny Agrofert. Firma Uniles v tendru 2018+ podala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 52 soutěžených jednotek a má tak šanci získat deset kontraktů. Výsledky tendrů zveřejnil generální ředitel LČR Daniel Szórád. Ten také potvrdil, že bude vypisovat nové soutěže na kontrakty na lesnické práce, u kterých firmy podaly výpověď z důvodu kalamity a krzi na trhu s dřevem.

Odhadovaná hodnota tendru 2018+ je 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových. O zakázky se ucházelo 31 firem, loni jich bylo 36 v tendru 2017+. Alespoň jednu zakázku by mohlo mít 21 firem, loni to bylo 13 firem. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, tendry se týkají zhruba pětiny území a práce jsou na pět let.

Z 52 jednotek se u 29 soutěží o takzvanou komplexní zakázku. Vítěz tendru dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,3 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. To se potvrdilo i letos, kdy nabídku do komplexní zakázky podalo 26 firem.

Dnes je už minimum společností, které by usilovaly o zakázky někde mimo regiony, ve kterých mají určité zázemí, logistiku, infrastrukturu, personál.
Daniel Szórád
generální ředitel firmy Lesy ČR

U deseti jednotek se soutěží o zakázku na těžbu s prodejem dřeva v hodnotě prací 152 milionů korun a u 13 jednotek jde o soutěž pouze na pěstební práce v hodnotě 337 milionů korun. Zájemci se mohou rozhodnout, zda nabídku podají na všechny územní jednotky nebo jen na některé.

Lesy ČR většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Pro LČR je tento systém zadávání zakázek zdrojem miliardových zisků.

Lesníci se bojí zákazu těžby
Zdroj: ČT24

V loňském tendru 2017+ vítězná firma Petra a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ uzavřely 13 kontraktů. Firma Uniles uspěla na deseti jednotkách a Progles na šesti. 

Lesům ČR firmy kvůli kalamitě vypověděly 76 procent zakázek, budou se vypisovat nové

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zároveň potvrdil, že dostal od lesnických firem kvůli kalamitě a krizi na trhu se dřevem výpověď ze 76 procent kontraktů na lesnické práce, prodej dřeva a těžbu. Z celkem 127 dotčených územních jednotek tak ke konci letošního roku skončí smlouvy na 96. Státní podnik na jednotky s ukončenou smlouvou vypíše nové soutěže, uvedl generální ředitel Szórád.

Možnost ukončit smlouvy předčasně dohodou firmám nabídl sám státní podnik. Učinil tak na základě usnesení vlády z 25. září.  Vypovědět smlouvy mohly firmy na jednotkách, kde se dělaly komplexní lesnické práce či těžba a byl na ně navázaný i prodej dřeva. Šlo o smlouvy, které měly vypršet ke konci let 2018 až 2021. Možnost výpovědi se netýkala smluv pouze na pěstební činnost a jednotek, jež jsou předmětem aktuálního lesnického tendru 2018+. V tendru 2018+ již firmy ve svých cenových nabídkách mohly na špatnou situaci na trhu se dřevem reagovat.

Dopady na podnik půjdou podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vyčíslit až po uzavření překlenovacích smluv a následném přesoutěžení tendrů. „Nejsem vůbec schopen odhadnout, co to pro státní podnik Lesy ČR bude znamenat,“ dodal ministr. Důkazem, že nejde o dramatickou situaci, je podle něj to, že od smluv neodstoupily všechny firmy v plném rozsahu a zájem o těžbu na státních pozemcích tedy mají.

Nejvíce smluv ke konci letošního roku skončí společnosti PETRA, všech 16. Všechny své kontrakty na lesnické práce a těžbu vypověděly také například firmy 1. písecká lesní a dřevařská, ACLESIA, LDF Rožnov, LST, PROGLES, a firma T.E.P.Z.

Firma Uniles z holdingu Agrofert vypověděla 13 kontraktů a dalších 13 si ponechala. Podobně všechny kontrakty nevypověděli další velcí hráči na trhu, a to firmy Kloboucká lesní a Stora Enso Wood Products Ždírec. Kloboucká lesní si z 11 kontraktů nechala tři a Stora Enso ze 14 pět.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle dřívějšího vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) může mít předčasné ukončení smluv negativní dopad na zisky podniku v roce 2018. Jak by dopad mohl být velký, nechtěl tehdy ministr odhadovat. Ani Szórád odhad snížení zisků nijak blíže nespecifikoval.

Pád cen dřeva v celé střední Evropě je zásadní, říkají lesníci

Pro firmy je nejhorší pád cen dřeva způsobený kalamitními těžbami v ČR a celé střední Evropě. Firmy se ve vztahu k Lesům ČR řídí smlouvami uzavřenými v době stabilní situace na trhu. U nyní na trhu dominantního sortimentu smrkového dřeva z nahodilých těžeb klesly podle Szóráda meziročně ceny na 1100 až 1300 korun za metr krychlový z předchozích 1500 až 1800 korun.

Podle lesníků je kolaps na trhu se dřevem tak zásadní, že by mohl vést až k likvidaci těžařských firem. „Pokud bychom striktně trvali na smlouvách, které jsou dnes, tak bychom mnoho firem mohli přivést do opravdu vážných existenčních problémů s velkými dopady právě na zaměstnanost a stabilitu sektoru, který už je dnes ve velice kritické situaci,“ řekl na konci září Jurečka.

V době hledání nového partnera budou Lesy ČR těžby na dotčené jednotce zadávat zejména prostřednictvím veřejných aukcí. Nové kontrakty by podnik s firmami chtěl uzavírat k 1. dubnu 2018.

Letošní plán hospodaření Lesů ČR by podle dřívějšího Szórádova vyjádření ukončování smluv ohrozit nemělo. Za leden až srpen letošního roku vzrostl podniku hrubý zisk meziročně o 10,3 procenta na 3,78 miliardy korun.

Ministerstvo zemědělství kvůli kalamitám nařídilo zastavit úmyslné těžby smrku a borovice, zákaz by měl platit v listopadu a prosinci. Lesy ČR úmyslné těžby jehličnatého dřeva zastavily v srpnu. Cílem opatření je podle ministerstva obnovit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu surového dříví.