OPEC bude se Spojenými státy jednat o omezení těžby ropy

Organizace OPEC se sejde se zástupci Spojených států (zdroj: ČT24)

Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC se sejdou se zástupci USA, aby diskutovali o omezení těžby ropy. Současná dohoda zavazuje země kartelu a některé další ropné producenty včetně Ruska ke snížení těžby o téměř dva miliony barelů denně. Američtí producenti se ale k závazku dosud nepřipojili.

Producenti ve Spojených státech by měli spolupracovat na stabilizaci cen ropy na světových trzích, myslí si zástupci kartelu OPEC, kteří cíleně omezují těžbu, aby podpořili růst cen. Severoameričtí těžaři ale dělají opak, letos zvedli svou produkci zhruba o deset procent.

„Vyzýváme naše přátele, aby těžaři z břidlic v Severní Americe přijali tuto sdílenou odpovědnost s veškerou vážností, kterou si zaslouží. Je to jedno z klíčových ponaučení ze současného vývoje, který je tlačen vysokou nabídkou,“ prohlásil generální tajemník OPEC Mohammed Barkindo.

Dohoda mezi kartelem a některými dalšími státy včetně Ruska o omezení těžby ropy platí od loňského listopadu. Jejím cílem je stabilizace cen suroviny na trhu.

„Pro producenty ropy je úplně ideální, aby se cena ropy zastabilizovala v takovém pásmu, že by to kmitalo někde v dvacetidolarovém rozmezí, řekněme na úrovni 50 až 70 dolarů za barel,“ zmínil analytik Cyrrus Tomáš Menčík.

Ceny ropy se nyní pohybují kolem 50 dolarů za barel, ropa Brent se na přelomu září a října dostala až na 60 dolarů za barel, což byla nejvyšší úroveň za dva roky.

OPEC také čeká jednání o prodloužení dohody

Loňská dohoda o omezení těžby ropy zemí OPEC byla vůbec první takovou za posledních osm let. Spojené státy se k ní ale nepřipojily.

Štěpán Pírko, předseda představenstva společnosti Colosseum, která se zabývá obchodováním s cennými papíry, si ale nemyslí, že se USA k dohodě připojí. „Mají trochu jiné zájmy. Mají zájem navyšovat produkci, být energeticky soběstačnou zemí a nemají žádný společný zájem s ostatními, aby omezovaly svoje vlastní příjmy,“ podotkl.

Současná dohoda má vypršet na konci března příštího roku. V listopadu tak budou členské státy OPEC jednat ve Vídni o jejím případném prodloužení. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno podpořil další prodloužení, a to až do konce příštího roku.