Německý průmysl zrychlil nad očekávání. Pokles zasáhl jenom stavby

Průmyslová výroba v Německu se v srpnu meziměsíčně zvýšila o 2,6 procenta a výrazně překonala očekávání analytiků. Byl to nejvyšší nárůst od července 2011. Poklesla pouze aktivita ve stavebnictví. Údaje zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství.

Růst produkce zaznamenala v Německu tovární výroba, dařilo se i energetickému sektoru. Výsledek výrazně překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří v průměru čekali zvýšení výroby jen o 0,7 procenta. Ostatně v červenci se průmyslová výroba ve srovnání s předchozím měsícem o 0,1 procenta snížila.

Největší podíl měla na celkovém růstu automobilová výroba. Výroba ve zpracovatelském sektoru v srpnu stoupla o 3,2 procenta. Přispěla k tomu hlavně vyšší produkce kapitálového zboží. Produkce v energetickém sektoru se zvýšila o 1,7 procenta, v předchozím měsíci naopak o 4,6 procenta klesla. Ve stavebnictví produkce v srpnu klesla o 1,2 procenta, v červenci zůstala beze změny.

Podle vyjádření ministerstva k pozitivnímu vývoji přispěla dobrá obchodní morálka a pozitivní vývoj v průmyslových zakázkách. Ty táhla silná zahraniční poptávka, především ze zemí mimo eurozónu. 

Tempo třetího čtvrtletí by mohlo zůstat na úrovni druhého

„Tato čísla jsou velmi dobrá,“ řekl agentuře Reuters analytik Ralph Solveen z Commerzbank s tím, že ale očekává, že se v příštím měsíci nezopakují. Ve třetím čtvrtletí Solveen předpokládá růst německého hrubého domácího produktu (HDP) o zhruba 0,6 procenta.

Stejným tempem rostla německá ekonomika už ve druhém čtvrtletí, v prvních třech měsících roku pak o 0,7 procenta. Těžila ze zvýšených výdajů domácností a státu, ale i z vyšších investic do staveb a strojů.

 „Další výhled je také pozitivní, domácí poptávku podporuje nízká nezaměstnanost a stále uvolněná měnová politika,“ řekla agentuře Reuters analytička společnosti Capital Economics Jennifer McKeownová. Přední ekonomické instituty zvýšily prognózu růstu pro německou ekonomiku na 1,9 procenta v roce 2017 a dvě procenta v roce 2018.