Důchodový účet bude po deseti letech v plusu, stát vybere o devět miliard více

Důchodový účet bude po deseti letech v plusu, stát vybere o devět miliard více (zdroj: ČT24)

Stát příští rok vybere na důchody o devět miliard víc, než za ně utratí. Důchodový účet tak bude v roce 2018 v plusu poprvé po deseti letech. A to přesto, že průměrná penze vzroste o téměř pět stovek. Počítá s tím návrh státního rozpočtu, který vláda tento týden poslala do sněmovny.

Důchodovému systému pomáhá hlavně rychlý růst českého hospodářství i zvyšování platů. „Příčiny jsou v tom, že máme ekonomický růst, máme naprosto rekordně nízkou nezaměstnanost a to všechno se odráží v tom, že se odvádí mnohem vyšší částky a odvádí i více lidí,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová /ČSSD/.

Opozice ale upozorňuje, že v případě ekonomické krize a při růstu nezaměstnanosti se může v budoucnu důchodový systém propadnout do mínusu. Příští vláda by proto podle pravicových stran měla provést zásadní důchodovou reformu, která by lidi motivovala k výraznějším úsporám na důchod. To ale hlavně ČSSD a komunisté odmítají.

Olga Páclová brzy oslaví v prostějovském domově pro seniory 80. narozeniny. Její měsíční důchod je 11 tisíc. Příští rok by měl vzrůst o víc než čtyři stovky. Peníze navíc zřejmě použije na léky. „Já teda aspoň osobně mám drahé léky. Jsou jedinci, kteří jsou na tom perfektně, což jim závidím,“ směje se důchodkyně Olga Páclová.

Se svou penzí je spokojená třeba Soňa Antošová, která žije společně s manželem v malé vesnici u Kolína. Pravidelně dojíždí do Prahy na kurzy francouzštiny. „Jsem zvyklá trošičku plánovat výdaje a není problém dávat i stranou, pokud je to z důchodů,“ říká důchodkyně Soňa Antošová .

Penzisté si příští rok polepší v průměru o 475 korun

Penzisté si polepší i příští rok – v průměru o 475 korun měsíčně, což je nejvíc od roku 2008. Zároveň si ale také vláda poprvé od té doby nebude muset na důchody půjčovat jinde. Česká vláda schválila v pondělí rozpočet, který počítá s rekordními odvody na důchodové pojištění. Jen příští rok na nich stát plánuje vybrat přes 443 miliard korun. Právě odvody na penze tvoří zdaleka největší příjem státního rozpočtu.

Důchodový účet by měl, a to i přes zvýšení penzí, dosáhnout příští rok víc než devítimiliardového přebytku. „Podle mého názoru důchodový systém jako takový je vlastně jedním z nejstabilnějších v mezinárodním srovnání,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). „Platy rostou a samozřejmě odvody rostou automaticky taky a samozřejmě je tam EET,“ konstatuje předseda hnutí předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

obrázek
Zdroj: ČT24

V lepší kondici byl důchodový účet naposledy v roce 2007, kdy stát vybral na penze o 13 miliard víc, než vydal. Ještě třeba v letech 2012 i 2013 si ale stát musel na penze půjčit 50 miliard. „Taková konjunktura, jako je v současné době, nemusí trvat věčně a je důležité také myslet na budoucí časy,“ říká předseda strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Pakliže jsou nějaké peníze navíc, tak je potřeba okamžitě tyto přidat peníze důchodcům, a to valorizovat stejnou částkou,“ říká k tomu předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Pravicová opozice se obává, že se v případě zpomalení ekonomiky může penzijní systém znovu dostat do hlubokého mínusu. A chce znovu prosadit reformu, která by počítala s výrazně vyšším soukromým spořením lidí. „Systém je neudržitelný. Demografický trend je jednoznačný, obyvatel v seniorském věku bude přibývat, ekonomicky aktivních lidí, kteří budou vydělávat na jejich důchody, bude ubývat,“ připomíná ekonomický expert strany ODS a poslanec Jan Skopeček .

Největší důchodovou reformu prosadila Nečasova vláda v roce, kdy zavedla druhý spořicí pilíř. Současná vládní koalice ho ale minulý rok zrušila.

Důchodci projekce
Zdroj: ČT24

S pravidelným zvyšováním penzí počítají po volbách všechny strany

S pravidelným zvyšováním penzí počítají i po volbách všechny sněmovní strany. Většina z nich ale také navrhuje v důchodovém systému změny. Hnutí ANO chce snížit sociální odvody zaměstnavatelů o 2 až 5 procentních bodů. Také navrhuje rozdělení důchodů na stejný základní důchod pro všechny a na doplňkový důchod, který by závisel na výši odvodů.

ČSSD naopak snižování sociálních odvodů odmítá a chce zachovat současný systém s pravidelným zvyšováním penzí o růst nákladů penzistů a o 50 procent růstu průměrné reálné mzdy. Podobný program mají i komunisté. Podle nich současný přebytek na penzijním účtu dokazuje, že žádné zásadní změny nepotřebuje.

TOP 09 naopak prosazuje snížení sociálních odvodů postupně o osm procentních bodů. A to z větší části u zaměstnanců. K tomu navrhuje obnovit 2. důchodový pilíř, který by víc motivoval k soukromému spoření na stáří. Víc podporovat soukromé spoření na stáří slibuje podpořit i ODS. Sociální odvody zaměstnavatelů by pak snížila o dva procentní body.

Lidovci pak slibují rodičům dětí nižší sociální odvody a těm pracujícím zároveň vyšší důchody. Naopak bezdětní lidé by podle nich měli platit víc. Všem pak chtějí zvýhodnit soukromé spoření na důchod.