Cukrovary chtějí vyrábět po skončení kvót více. Růst cen nelze vyloučit

V neděli končí evropské kvóty na cukr a tím i regulace trhu. I čeští výrobci tak budou smět vyprodukovat a prodat tolik cukru, koliku budou chtít. Jenže když před dvěma lety skončily mléčné kvóty, výkupní cena mléka prudce klesla. A tak zatímco jedni se na konec kvót dívají jako na výzvu, druzí mají obavy, že bude cukru přebytek, což se promítne do poklesu cen. Navíc někteří sousedé mohou nabídnout cukrovou řepu i levněji, uvedl pro ČT24 předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek uvedl, že ukončení kvót chceme komora vnímat jako výzvu, a ne ohrožení, ale bude nutná spolupráce pěstitelů i zpracovatelů tak, aby obě strany měly jistotu do budoucnosti.

  • Cukr v hlavní roli - jako jeden z tradičních tuzemských výrobků. Vláda na to odkázala i v kampani před předsednictvím Unii v roce 2009. Zvolila heslo Evropě to osladíme. Spot připomínal fakt, že kostkový cukr je český vynález z roku 1841.

„Očekáváme totiž výrazně větší tlak na trh s cukrem a neradi bychom dospěli do fáze jeho rozkolísání, které by nepřineslo prospěch pěstitelům, zpracovatelům a ani spotřebitelům. Cukrová řepa je plodinou, která na naše pole patří, máme propracované technologie jejího pěstování i zpracování a věříme proto, že i na otevřeném trhu budeme konkurenceschopní a úspěšní,“ řekl webu ČT24 Jandejsek.

Podle analytika NextFinance Jiřího Cihláře obecně každá regulace, která nastavuje ceny nebo kvóty, svazuje trh, a tak je zřejmé, že se českým cukrovarům otevírají nové příležitosti.

„Mají přitom jednoznačně nakročeno k obchodnímu úspěchu. V loňské sezoně vyrobily nejvíce cukru za posledních třicet let. A prostor k růstu mají ještě kvůli jedné statistice - ačkoliv dnes v České republice funguje jen sedm cukrovarů, dokáží vyrobit stejné množství cukru, jako cukrovary v roce 1989, kdy jich bylo 53. V budoucnu bude s novými technologiemi možné vyrábět stejné množství cukru za stále nižší cenu. Regulace tak jen brzdila odvětví v růstu,“ řekl webu ČT24 Cihlář.

Výroba rafinovaného cukru
Zdroj: ČT24

Jenže i z okolních zemí přicházejí signály, že cukrovary chtějí vyrábět více, a evropská výroba cukru tak může podle odhadů narůst až o třetinu. „Při vyšší produkci by tlak na cenu měl být evidentní, a to směrem dolů,“ potvrzuje hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Předseda společnosti Tereos TTD Oldřich Reinbergr uvedl, že se samozřejmě propadu cen obává. „Kvótový režim byl byrokratický, spousta formulářů, spousta informací, které jsme museli podávat, ale na druhou stranu přinášel stabilitu v nabídce a poptávce,“ vysvětluje.

Ceny cukru by mohly klesnout alespoň, mělo by to logiku, tak o 10 procent. Je ovšem otázka, jaká bude skutečná realita, protože ukončení kvót přichází na konci roku před vánočními svátky, kdy zase naopak poptávka, ale dočasně, po cukru roste.
Petr Havel
agrární analytik

V Česku je sedm cukrovarů, z toho dva v Čechách, zbytek na Moravě. Čtyři z nich vlastní dva podniky s rozhodujícím podílem zahraničního kapitálu. Jistí si tak nejsou ani čeští zemědělci. I pro ně by uvolnění kvót mohlo nakonec znamenat snížení výkupních cen cukrové řepy. „V okamžiku, kdy my máme signály, že se zvýšily pěstební plochy v Německu a ve Francii a s největší pravděpodobností bude nadbytek cukru,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Odhady hovoří o tom, že se osevní plochy po celé Evropě navýšily již zhruba o dvanáct procent.

Osevní plochy
Zdroj: ČT24

Jde totiž podle Pýchy i o to, že cukrovary se zahraničním podílem spoluvlastní buď Francouzi v případě největšího zpracovatele cukrové řepy v Česku, společnosti Tereos nebo rakouská a německá družstva v případě Moravskoslezských cukrovarů. A pokud už jsou nyní podle něho signály, že se zvýšila ve Francii a Německu osevní plocha s cukrovou řepou a bude přebytek cukru, pak můžou třeba začít uvažovat tím směrem, že zavřou cukrovary v Česku, protože proč by zpracovávali cukrovku v Česku, když můžou „doma“.

„Konkrétní záměry cukrovarů neznáme, i když se zatím tváří, že chtějí zpracovávat více,“ potvrdil webu ČT24 Pýcha.

Podle předsedy Zemědělského svazu si je potřeba uvědomit ještě jednu skutečnost. Cukrová řepa je komodita částečně podporovaná platbami na produkci a ty se liší podle toho, jak si to která země nastaví.

„Zemědělci v Polsku, Rakousku, Maďarsku i na Slovensku mají větší podporu, někde až o třetinu,“ vysvětluje Pýcha. To může být citlivé pro cukrovary blízko hranic. Pak budou zpracovatelé cukru dovážet raději z těch zemí, kde je cukrová řepa více podporovaná, protože to pro ně znamená lepší výkupní cenu, dodal.

Výroba cukrové řepy
Zdroj: ČT24

České cukrovary vyrobily v uplynulé sezoně do letošního února nejvíce cukru od vstupu do Evropské unie. Meziročně šlo o zvýšení o téměř třetinu na 592 700 tun, v loňském roce však došlo k propadu o 140 tisíc tun, uvádí ministerstvo zemědělství na svém webu.

Letos se zvětšily plochy cukrové řepy na 60 945 hektarů, což je výměra zhruba o sedm tisíc hektarů větší než o rok dříve.

Bez kvót bude i méně administrativy

Od října se zároveň sníží administrativní zátěž pro cukrovary, protože nebudou muset dávat tolik informací Evropské komisi jako doposud. O změně vládního nařízení již rozhodla vláda. Administrativní zátěž by měla cukrovarům klesnout o 40 procent.

Kvóty na cukr končí (zdroj: ČT24)

„V současnosti cukrovarnické podniky poskytují zhruba 25 informací na 21
formulářích,“ uvedlo ministerstvo zemědělství. Evropské komisi se budou nadále odesílat informace o průměrné ceně cukrové řepy, odhadu a konečné ploše cukrové řepy k výrobě bioethanolu a množství vyrobeného bioethanolu.

Vydáno pod