Pošta chce po státu dvě miliardy korun, ten jí dá maximálně 600 milionů

Česká pošta požádala stát o úhradu nákladů na poskytování základních služeb za loňský rok ve výši 2,09 miliardy korun. Ze státního rozpočtu ale dostane maximálně 600 milionů korun. Oznámil to ve čtvrtek Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který má posoudit oprávněnost požadavku. Za rok 2015 podnik žádal kolem 1,8 miliardy korun.

Pošta jako držitel poštovní licence musí každý rok vykazovat, kolik ji stálo poskytování tzv. univerzální služby, a může o úhradu nákladů žádat stát, který si dostupnost základních poštovních služeb u podniku objednává. Poštovní zákon ale zároveň zavádí strop pro tuto platbu, která je pro loňský rok 600 milionů a letos má klesnout na půl miliardy.

Podnik vyčíslil náklady na provoz poboček na 1,42 miliardy Kč, 728 milionů byly náklady na doručovací síť a podpůrné procesy vyšly na 28 milionů. Naopak nehmotné a tržní výhody pošta vyčíslila na téměř 83 milionů Kč.

Státní podnik Česká pošta hospodaří s tržbami okolo 20 miliard korun a ziskem v řádu stovek milionů Kč. Provozuje 3200 poboček a zaměstnává přes 30 tisíc lidí.