Průmysl zrychlil v červenci tempo. Zahraniční obchod letos poprvé vykázal schodek

Události ČT: Průmysl zrychlil v červenci. Práce přibylo i firmám ve stavebnictví (zdroj: ČT24)

Průmyslová výroba se v červenci v meziročním srovnání zvýšila o 3,3 procenta. Stála za tím podle zprávy Českého statistického úřadu zejména výroba motorových vozidel a strojů. K poklesu naopak došlo ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla i v těžbě. V červnu stoupl průmysl meziročně o 2,2 procenta.

Hodnota nových zakázek vzrostla v červenci v meziročním srovnání o 7,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 5,8 procenta. K tomuto vzestupu přispělo slévárenství (růst o 26,1 procenta), výroba elektrických zařízení (+13,2) a produkce motorových vozidel, přívěsů a návěsů (+5,4).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v červenci 2017 meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červenci 2017 meziročně vzrostla o 7,4 procenta a činila 31 197 korun.

Meziroční růst průmyslových tržeb a zakázek byl v červenci velmi slušný a celkový obrázek je stále pozitivní.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Vliv dovolených ve velkých firmách

V meziměsíčním srovnání se průmysl v červenci propadl o 9,8 procenta. Za tímto vývojem můžeme vidět tradičně působení letních celozávodních dovolených nejen v automobilovém průmyslu, podotkl ekonom Komerční banky David Kocourek. Meziroční vzestup byl naopak podle něho ovlivněn posunem celozávodní dovolené v Nošovicích. 

„Vzhledem k těmto jednorázovým vlivům není třeba vývoji průmyslové výroby přes prázdniny připisovat velkou váhu. Nepříznivé faktory totiž na podzim odezní a za celý letošní rok by průmysl měl přidat 8,5 procenta,“ zdůraznil Kocourek. 

Přístaviště v městské prefektuře Jing-kchou v čínské provincii Liao-ning na severovýchodě země.
Zdroj: Reuters

Zahraniční obchod v minusu

Poprvé od loňského prosince vykázala v červenci bilance obchodu České republiky ze zahraničním schodek, a to 2,1 miliardy korun, upozornil hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Ve srovnání s loňským červencem byl deficit o 1,9 miliardy hlubší.

Celkově zůstává exportní aktivita vysoká a čisté exporty budou i letos významným přispěvatelem k růstu české ekonomiky, uvedl ekonom. Loňský rekordní přebytek bilance zahraničního obchodu se podle něho ale letos nezopakuje a bude o více než 30 miliard nižší. „Dle přeshraniční metodiky očekáváme cca 440 miliard korun po loňských 479 miliardách,“ dodal. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Stavebnictví analytiky zklamalo

Stavební produkce v červenci 2017 reálně meziročně vzrostla o 1,8 procenta. Ekonomka Komerční banky Jana Steckerová to považuje za klopýtnutí, protože její odhad počítal s růstem o 6,9 procenta. 

„Za propadem stál především vývoj v oblasti inženýrského stavitelství, kde se produkce meziročně snížila o 10,2 procenta. To naznačuje, že problémy při realizaci infrastrukturních projektů přetrvávají. Naopak produkce v pozemním stavitelství o 7,5 procenta meziročně vzrostla,“ podotkla Steckerová. 

Pro další měsíce očekává, že se ve stavebnictví začne projevovat vyšší čerpání peněz z fondů EU, ale i rostoucí investiční aktivita privátního sektoru. 

Vydáno pod