Stát vylepšil dotace, aby motivoval lidi k úsporám energie

Události: Dotace pro domácí sluneční elektrárny (zdroj: ČT24)

Širší paletu dotací než dosud nabízí od pondělí 4. září státní program Nová zelená úsporám (NZÚ). Při pořízení větší solární fotovoltaické elektrárny (s výkonem více než 4 000 kWh/rok) je možné nově získat dotaci až 150 tisíc korun. Počítá se také s přidělením bonusu až 40 tisíc korun tomu, kdo vymění starý kotel za nový díky kotlíkovým dotacím a zároveň s programem NZÚ zateplí dům.

Na co konkrétně se bonus vztahuje, upřesnil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad dotace administruje.

„Bonus získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný ekologický a úsporný zdroj tepla. Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku o dotaci na zateplení. Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak i bonus za výměnu kotle.“

Zároveň ale Valdman upozornil, že zpětně k již podané žádosti z programu NZÚ se bonus nevyplácí.

  • Od roku 2014 si už lidé řekli o víc než šest miliard. 
  • Od té doby proplatil Státní fond životního prostředí ČR přes 14 tisíc žádostí. 
  • V domácnostech je tak už přes více než 2,3 miliardy korun. Největší zájem mají lidé pořád o zateplování.
  • Zdroj: ČT24

Dotace na výkonnější fotovoltaické elektrárny mají umožnit – podle záměrů státních orgánů – vytápět dům, ohřívat vodu i dodávat elektřinu do vnitřních rozvodů. Přebytky energie by se akumulovaly a mohly sloužit například na dobití elektromobilu.

Šanci dostanou ale i ti, kteří již peníze na solární systém z NZÚ získali v minulosti a nyní by jej rádi rozšířili a zefektivnili například přidáním dalších baterií.

Stát financuje Novou zelenou úsporám z prodeje emisních povolenek. Jejich cena kolísá, ale v současné době se odhaduje, že do roku 2021 bude možno rozdělit 19 miliard.