Čína předstihne Francii a Itálii a bude mít největší elektrárenskou firmu světa

Čínská státní elektrárenská společnost China Guodian Group se spojí s tamním uhelným gigantem Shenhua Group, oznámila čínská komise pro dohled nad státním majetkem SASAC. Spojením vznikne největší elektrárenská firma na světě co do instalované kapacity, uvedla agentura Bloomberg. Podle objemu příjmů jí bude patřit ale až druhé místo.

Čínské firmy jednaly o spojení několik měsíců. Fúze je součástí plánu reorganizace zadluženého státního sektoru v zemi.

Nová skupina se bude zřejmě jmenovat National Energy Investment a její majetek bude činit 1,8 bilionu jüanů (téměř šest bilionů korun). Instalovaná kapacita přesáhne 225 gigawattů, uvedl analytik společnosti Wood Mackenzie Frank Yu a dodal, že skupina tak předstihne francouzskou EDF a italský Enel.

Skupina bude i největším provozovatelem větrných elektráren s kapacitou 33 gigawattů a největším producentem uhlí. Obnovitelné zdroje budou mít na celkové kapacitě výroby elektřiny firmy podíl 23 procent.

Spojení je prvním z řady plánovaných fúzí ve státním elektrárenském sektoru Číny, která se snaží snížit nadměrnou kapacitu a počet státních podniků a učinit své firmy konkurenceschopnější v globálním měřítku. Peking se také snaží omezit těžbu uhlí. Aktuální oznámení fúze ale nezahrnuje žádné podrobnosti ani informace, zda firmy po spojení omezí i těžbu uhlí, uvedla agentura Reuters.