Začíná trojboj o dohodu NAFTA. Američané chtějí velké změny, Kanada a Mexiko spíše modernizaci

Události: Začínají jednání o nové podobě dohody NAFTA (zdroj: ČT24)

Spojené státy usilují o zásadní změny Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), která značnému počtu Američanů nepřinesla to, co od ní očekávali. Před středečním začátkem prvního kola jednání mezi USA, Kanadou a Mexikem to řekl americký vyjednavač Robert Lighthizer. Zástupci dalších dvou zemí mluví spíše o modernizaci dohody než o potřebě velkých změn.

„Potřebujeme mít jistotu, že velké obchodní deficity se nebudou opakovat,“ řekl podle agentury Reuters Lighthizer, který je šéfem amerického Úřadu obchodního zmocněnce. Dodal, že NAFTA by měla být pro všechny tři země vyvážená a vzájemně výhodná.

Washington si podle něj od úpravy paktu slibuje snížení obchodního deficitu a zvýšení amerického podílu na výrobě aut. Tedy aby více automobilů a dílů v nich obsažených bylo vyrobeno v Severní Americe i přímo v USA.

Experti před začátkem jednání očekávali, že k tak podstatným změnám, o které usiluje Washington, ve 23 let staré smlouvě nedojde. Kanada přímo pohrozila, že pokud budou Spojené státy trvat na změně článku, podle něhož mohou stížnosti některé ze zemí týkající se například dumpingu uznat či zamítnout pouze komise tvořené zástupci dvou států, tak od smlouvy odstoupí.

„Chceme se zbavit byrokracie a harmonizovat pravidla, udělat dohodu NAFTA progresivnější,“ uvedla kanadská ministryně zahraničí a hlavní vyjednavačka Chrystia Freelandová.

Mexický ministr hospodářství Ildefonso Guajardo Villarreal ve středu zase beze slov o velkých změnách označil za hlavní cíl vyjednávání „nerozbít něco, co fungovalo“, ale raději dohodu vylepšit. „Vždy říkám, že vyjednavač nemůže být optimista. Musí to být realista s pozitivním přístupem.“

Od středeční zahajovací schůzky se očekává spíše vymezení výchozích vyjednávacích pozic, první kolo jednání by mělo trvat až do 20. srpna.

Žádná lhůta pro dosažení dohody není, ale Mexičané napřesrok v létě volí prezidenta a Američané na podzim členy Kongresu. Obě země tak mají zájem jednání neprotahovat ani o den.