Česká měna se blíží k hranici 22 korun za dolar. Je nejsilnější za tři roky

Česká měna ve středu zpevnila vůči americké měně na 22,01 Kč/USD, kde byla naposledy v říjnu 2014. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Důvodem tohoto posilování bylo čekání na čtvrteční jednání bankovní rady České národní banky, o němž se někteří analytici domnívají, že zvýší úrokové sazby.

„Pokud sazby ČNB zůstanou u nuly, koruna může lehce ztrácet. Naopak zvýšení úrokových sazeb by se odrazilo ve výraznějším posílení koruny,“ podotkl Jiří Cihlář z Next Finance.

Pokračovalo vyčkávání na ČNB, popsal středeční obchodování analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „České měně znovu chyběly nové impulzy,“ dodal. 

Koruna dnešním posílením lehce korigovala úterní ztráty, uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Před jednáním bankovní rady ČNB se podle něj investoři nepouštěli do žádných větších akcí. „Obchodní aktivita na trhu byla výrazně podprůměrná. Klidný byl i kurzový vývoj,“ doplnil.

Jak se ČNB rozhodne?

Posilování české měny vůči americké je velmi rychlé, hranici 23 Kč/USD prolomila koncem června. K tomu jí tenkrát pomohly podle analytiků výroky guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka, že centrální banka pravděpodobně zvýší úrokové sazby ve třetím čtvrtletí tak, jak to předpokládá její aktuální prognóza. „Konsenzus trhu přitom předpokládal zvýšení sazeb ČNB až v příštím roce,“ sdělil tehdy ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Pokud by tedy ke zvýšení sazeb došlo už ve čtvrtek, byl by vývoj mnohem rychlejší, než se očekávalo. Vejmělek uvedl, že trh nemá na možnost zvýšení sazeb jednoznačný názor. 

„Pokud jde o ekonomické analytiky, tak podle posledního průzkumu ČNB inflačních očekávání, který byl zveřejněn 2. srpna, očekává na zítřejším zasedání zvýšení úrokových sazeb šest z 15 respondentů,“ dodal Vejmělek.