Dvojí kvalita potravin je nepřijatelná, prohlásil šéf Evropské komise

TK šéfa EK Junckera a slovenského premiéra Fica po společném jednání (zdroj: ČT24)

Evropská komise nepovažuje problém dvojí kvality jídla a zboží za nevýznamný, řekl předseda Komise Jean-Claude Juncker. Je to nepřijatelné, dodal po jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Jean-Claude Juncker prohlásil, že Komise bude otázce dvojí kvality potravin „věnovat plnou pozornost“. Novou legislativu, která by měla dvojí kvalitě potravin zabránit, sice v tuto chvíli nepředpokládá, do budoucna ji však nevylučuje.

Nelíbí se mi, že by v Evropě měli být nějací druhořadí občané.
Jean-Claude Juncker

Fico řekl, že je pro něj nejpodstatnější, že komise existenci problému uznala a hodlá jednat. Nezáleží mu na tom, jakým způsobem ho bude řešit, tedy pravděpodobně bez zavádění nových pravidel. „Je mi jedno, jestli je kočka černá, nebo bílá, hlavně že chytá myši,“ odpověděl na otázku novinářů, zda není zklamaný z toho, že mu předseda EK nepřislíbil novou legislativu.

Předseda slovenské vlády také věří, že v „nějakém rozumném čase“ se tyto praktiky vytratí, i když patrně zcela nevymizí. Odmítl také označování problému za „směšný“.

Události: Jednání o dvojí kvalitě potravin (zdroj: ČT24)

Země visegrádské čtyřky (V4), tedy Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko, kritizují praxi, kdy jsou na jednotlivé trhy v rámci Unie dodávány produkty pod stejným názvem, ale s odlišným obsahem. Zesilují tlak na Evropskou komisi, aby tomu zabránila zavedením kontrolních mechanismů. Fico nyní v Bruselu jednal jménem skupiny V4.

„Pevně věřím, že Evropská komise, která má jako jediná nástroje dvojí kvalitu na celoevropské úrovni řešit, přejde od slibů ke konkrétním činům. Evropský parlament ji k tomu vyzval prostřednictvím mého návrhu již v roce 2013,“ komentovala ve čtvrtek dění česká europoslankyně Olga Sehnalová, která se tématem na půdě Evropského parlamentu zabývá už od roku 2011.

Na fakta ukázala česká studie. Většina testovaných výrobků byla rozdílná

Rozdíly v kvalitě výrobků, které se prodávají ve stejném obalu, prokázala studie zadaná českým ministerstvem zemědělství. Průzkum, který provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT), ukázal, že potraviny prodávané v pěti evropských státech mají přes podobné obaly odlišné složení. Z 21 zkoumaných produktů byly shodné tři, zbytek se lišil.

Šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) ji už představil i na schůzce ministrů zemědělství zemí EU v Bruselu. Jurečka po jednání řekl, že problém různého složení výrobků, které jsou prezentovány jako totožné, již vnímají i ostatní evropské země. Státy Evropské unie tak souhlasily s komplexním řešením problematiky dvojí kvality potravin.

Eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Věra Jourová označila dvojí kvalitu za neférovou praktiku. Chce pozvat k jednacímu stolu výrobce a prodejce dotčených potravin. 

Objevil se ale už případ, kdy výrobce od praxe dvojího přístupu odstoupil. Portál iRozhlas napsal, že ke změně se rozhodl německý výrobce sušenek Bahlsen. Na německý trh dříve posílal sušenky s máslem podle původní receptury. Východoevropské země však měly výrobky s palmovým tukem. Od prvního července ale změnili složení produktů vyráběných v polském závodě, aby byla receptura jednotná.