Výrobce obuvi hollywoodských hvězd koupí módní firma Michael Kors

Americký výrobce módních doplňků Michael Kors bojuje s úbytkem zákazníků. Za 896 milionů liber (26,1 miliardy korun) tak převezme britskou firmu Jimmy Choo, jejíž luxusní obuv nosí i řada hollywoodských hvězd.

Michael Kors je považován za výrobce cenově dostupného luxusního zboží. V posledních čtvrtletích se ale firma potýká s poklesem tržeb, neboť její obchody navštěvuje méně zákazníků. Firma se rozhodla expandovat do oděvů a pánského oblečení a investuje do internetového prodeje.

Za jednu akcii Jimmy Choo zaplatí Michael Kors 2,3 libry, což ve srovnání se závěrečnou cenou akcií před oznámením prodeje znamená prémii 36,5 procenta. Proti pondělní závěrečné ceně to je o 18 procent více. Správní rady obou společností již dohodu schválily.

Boty od firmy Jimmy Choo
Zdroj: Ina Fassbender/ČTK/DPA

Investiční společnosti JAB Holding, která patří německé miliardářské rodině Reimannových, koupila Jimmy Choo v roce 2011 za více než půl miliard liber. V roce 2014 se s akciemi Jimmy Choo začalo obchodovat na burze, společnost JAB však zůstala většinovým vlastníkem s podílem 68 procent. V dubnu Jimmy Choo oznámil, že je na prodej, protože jeho hlavní investor JAB se rozhodl zaměřit na spotřební zboží.

Značka bot Jimmy Choo je v Hollywoodu populární

Společnost Jimmy Choo založil v roce 1996 malajsijský výrobce obuvi na zakázku Jimmy Choo spolu s Tamarou Mellonovou, bývalou šéfredaktorkou časopisu Vogue.

Boty na jehlovém podpatku Jimmy Choo si oblíbila například hlavní představitelka seriálu Sex ve městě Carrie Bradshawová. Nosí je ale i řada hollywoodských hvězd, například Cate Blanchettová, Halle Berryová, Charlize Theronová, Julia Robertsová nebo Hilary Swanková, ale také manželka britského prince Williama Kate.

Kromě proslulé dámské obuvi Jimmy Choo vyrábí i kabelky, brýle, šátky, pásky nebo parfémy a má i pánskou řadu obuvi.