Evropskou komisi posílila Bulharka Gabrielová. Přebírá agendu digitální ekonomiky

Bulharka Marija Gabrielová se stala členkou Evropské komise, odpovědná bude za oblast digitální ekonomiky a společnosti. Její jmenování s okamžitou platností schválili diplomaté členských zemí EU. V úterý ji do funkce podpořil také Evropský parlament.

Dosavadní europoslankyně Gabrielová, členka bulharské vládní strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), nahrazuje v týmu Jeana-Claudea Junckera někdejší místopředsedkyni komise Kristalinu Georgievovou, která loni na podzim nastoupila do vedení Světové banky.

Na začátku roku tak došlo ke změnám v Evropské komisi. Rozpočet a lidské zdroje po Georgievové převzal Günther Oettinger a od něj zase přebral digitální ekonomiku Andrus Ansip, který má na starost i jednotný digitální trh. Oblast digitální ekonomiky a společnosti tak nyní přechází ke Gabrielové.

V nové funkci by chtěla podporovat vytvoření jednotného digitálního trhu. Měla by se podílet na projektech, které koordinují místopředseda pro tuto oblast Andrus Ansip a místopředseda komise pro růst, investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen.