Začala sezona brigád. Kdo chce, stále si tu svou může najít

Začala sezóna brigád. Kdo chce, stále si tu svou může najít (zdroj: ČT24)

Začala sezona brigád. A letos je v nabídkách i teď v červenci pořád velké množství neobsazených pracovních pozic. Kdo chce, přivýdělek si najde. Šanci mají nejen studenti, ale i starší lidé.

Nejvíce nabídek na brigádu je aktuálně v oborech gastronomie a hotelnictví. Některé firmy, nejčastěji právě v těchto oborech, mají dokonce problém sezonní pracovníky vůbec sehnat. Šanci tak teď mají nejen studenti, ale i třeba starší lidé, kteří by si chtěli přivydělat.

Příkladem podniku, kde využívají brigádníky, je Restaurant Café Sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Právě teď tu mají největší sezonu. Denně obslouží až 600 hostů. Jídlo a pití tady už druhý měsíc roznáší Jakub Janko. Celý den se nezastaví. Navíc teď vykrývá i druhou směnu.

„Vzhledem k tomu, že jeden kolega se nám zranil, má zlomenou ruku, takže určitě někoho sháníme. Na sezonu objem turistů narůstá, takže brigádníci se určitě hodí,“ vysvětluje Janko.

Brigádu tu můžou najít ještě další čtyři lidi. Jenže se nedaří najít ty správné. Ze třiceti uchazečů, kteří přijdou na pohovor, vyberou jednoho. Důvodem je hlavně neznalost jazyků.

„Hlavně pomáhají při obsluze, uklízejí stoly, mění popelníky, takové pomocné číšnické práce. Protože když přijde nový člověk, není schopný obsluhovat. Navíc naše provozy jsou jazykově náročné, protože 90 procent klientů je zahraniční klientela,“ vysvětluje generální manažer Borský gastro Ladislav Flídr.

Obsluha v kavárně
Zdroj: ČT24

Růžena Vrkočová si zase přivydělává tím, že učí děti bruslit. Pomáhá takto již třetím rokem a letos bude mít brigádu skoro celé prázdniny. „Nejdřív mám ty nejmenší a pak si to prohazujeme, protože každý to učí jinak. Aby děti měly nějakou inspiraci také od někoho jiného,“ říká brigádnice Inline školy Vrkočová.

Letos nejspíš naposledy tady pomáhá i Jakub Svoboda. Skončil školu a po prázdninách už si bude hledat stálou práci. Podobně jako on se tu za prázdniny vystřídá asi čtyřicet brigádníků. Na rozdíl od restaurací tady už nemají ani jedno místo volné. Shánět ale museli všude. „Přes internet, přes známé, brigádníci sháněj brigádníky a takhle si pomáháme,“ vysvětluje majitel Inline školy Vojtěch Škop.

Volných letních přivýdělků je ale na trhu pořád dost – a firmy tak teď nabízejí brigády i dříve narozeným zájemcům. „Pro starší lidi je hodně volných míst na pozici uklízeče nebo uklízečky. Dost často se shání paní na úklid domácností nebo firem,“ říká mluvčí Annonce Andrej Slivka.

Letos je brigád více, vydělat si lze až 130 korun na hodinu

Letošní nabídka brigád výrazně stoupla. Některé personální agentury hlásí, že jich mají v databázi až o čtvrtinu více než loni. Firmy totiž prostřednictvím brigádníků řeší i nedostatek pracovních sil.

Průměrně si tak můžou lidé, kteří si chtějí přivydělat, přijít na 70 až 130 korun na hodinu – částky se liší podle krajů, ale i oborů. Nejčastěji se hledají číšníci, recepční, nedostatek je taky stavebních dělníků, zedníků a uklízeček. 

Zahájení sezonních prací a brigád už se projevilo i v celkové situaci na trhu práce – nezaměstnaných je nejméně za posledních 9 let. Pod 310 tisíc.